Raspisan tender za izvođača radova na stabilizaciji i proširenju tela deponije

Autor: uzice.rs
11. Maj 2024
Raspisan tender za izvođača radova na stabilizaciji i proširenju tela deponije

Sitaucija na deponiji “Duboko” je boljaa ali su nastavljene neophodne aktivnosti na gašenju požara, a od juče ujutru su u upotrebi i alge, čiji je cilj da se što pre opre do samog žarišta. Zavod za javno zdravlje Užice redovno meri kvaliet vazduha i o tome izveštava sugrađane a prema rečima Branislave Matić iz Instituta za Javno zdarvlje “Milan jovanović Batut” u užičkom zavodu sve se radi po protokolu. Juče je rapisan i tender za izvođača radova na stabilizaciji i proširenju tela deponije “Duboko” i izgradnji neophodnih postrojenja za tretman biogasa i procednih voda, vredan 30 miliona evra.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, koja je od trenutka izbijanja požara na terenu sa saradnicima i svim ljudima koji se bore da se ova teška siaucija što pre prevaziđe, zahvaljujući svim do sada učinjenim naporima situacija je danas bolja nego juče i prethodnih dana.

“Još jednom odavde sa mesta gde trenutno imamo veliki problem želim da grđanima Užica pošaljem poruku da ništa ne krijemo od njih. Požar je izbio 5. maja i već pet dana borimo se sa vatrenom stihijom. Danas je sitaucija bolja nego prethodnih dana, zahvaljujući svim ljudima koji su ovde angažovani i na koje svi treba da budemo ponosni. Želim da se zahvalim i vatrogascima i vozačima kamiona i svim drugim radnicima koji se trude da se požar što pre ugasi. Još jednom naglašavam da ne krijemo informacije i da ulažemo makismalne napore da rešimo ovaj višegodišnji problem.

Sve što smo do sada uradili ide u dobrom pravcu, zahvaljujući i Vladi Republike Srbije koja nam je stavila na raspolaganje svu neophodnu mehanizaciju, helikoptere, opremu, a danas je raspisan i tender za izvođača radova za stabilizaciju i proširenje tela deponije.

Kao neko ko je rođen u ovom gradu, živi u njemu, i kao neko ko vodi grad, obećavam građanima Užica da ćemo rešiti i ovaj problem, kao što smo rešili i problem vodosnbdevanja građana Užica i bz drugih višedecenijskih problema”, naglasila je gradonačelnica.

Gradonačelnca je Užičane zamolila da ne šire dezinformacije po društvenim mrežama, čime doprinose nepotrebnom uznemiravanju i panici. “Nije ovde bilo eksplozije ni povređenih radnika, nema masovnog trovanja niti uginuća životinja. Sve su to opasne laži koje se šire a koje neko koristi u svrhu političke propagande. Koliko daleko se u tome otišlo govori i podatak da je danas u Lunovom selu u neposrednoj blizini merne stanice zapalio nekoliko plastova sena”, ističe gradonačelnica uz poziv Užiičanima da u ovoj situaciji budu solidarni i veruju u ljude koji čine sve da se ovaj problem što pre reši.

Direkorka Zavoda za javno zdravlje Užice dr Marija Palikuća još jednom je naglasila da kao predstavnik ove ustanove a prvenstveno kao lekar i građanin ima obavezu da sugrađanima saopštava istinite informacije.

“I zasta svi pokazatelji koje dajemo su pravi pokzatelj stanja kvaliteta vazduha u gradu. Sve akreditovane laboratorije u Srbiji potvrđuju naše rezultate, a kada je reč o furanima, česticama o kojima se govori, njihovu analizu ne radi nijedna laboratorija u našoj zemlji i to odlično zaju oni koji o njima govore na društvenim mrežama. Mi smo u obavezi da istaknemo i preporuke, i reč je o preventivnim preporukama za slučaj da dođe do situacije koja zahteva da ih se pridržavamo. Kako je situacija iz dana u dan bolja, nadamo se a za njima neće biti potrebe”.

Branislava Matić iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, koja je danas bila u užičkom zavodu za javno zdravlje, ističe da su rezultati svih merenja kvaliteta vazduha u Užicu javno dostupni na uvid i podseća da se sa sličnom situacijom pre par godina suočavala površinski znatno veća deponija u Vinči, kao da ni da ni tada nije bilo povećanog zagađenja, shodno mogućnostima za merenje datih podataka.

“U Zavodu za javno zdravlje Užice sve se radi prema protokolu. Prekoračenja zagađenja nema, znamo da postoje parametri koje ne možemo da izmerimo, ali je veoma bitno preventivno delovati”, naglasila je Matić.

Juče je održan i sastanak predstavnika gradova i opština osnivača, tokom kog je razmotrena trenutna sitaucija i predočene dalje aktivnsoti sa ciljem trajnog rešavanja problema deponije.

Kao što je najavljeno prethodnih dana, objavljen je međunarodni tender za izvođača, kako bi se uradila stabilizacija i proširenje deponije, izgradilo postrojenje za sakupljanje i tretman biogasa i unapređenje tretmana procednih voda. Ovaj projekat vredan 30 miliona evra, realizovaće se uz podršku Vlade Republike Srbije.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs