Redovno održavanje saobraćajnica na području Užica

Autor: B.Kuzmanović
30. Decembar 2019
Redovno održavanje saobraćajnica na području Užica

Zimski uslovi vožnje prisutni su u svim krajevima naše zemlje, a posebno u zapadnim, jugozapadnim i centralnim delovima zemlje gde je snežnih padavina bilo najviše. Kada je u pitanju održavanje saobraćajnica na području grada Užica, ekipe JKP „Niskogradnja“ su na terenu, a u saradnji sa JKP “Bioktoš” angažovana je i dodatna mehanizacija. Zahvaljujući tome dodatne količine soli i rizle isporučene su na pojedine lokacije u seoskim mesnim zajednicama,  rekao je Nikola Maksimović, direktor JP “Užice razvoj”. On je dodao da je ozbiljnijih problema bilo  prema Ponikvama, gde dodatno angažovan izvođač koji je odabran na tenderu i angažovan da čisti sneg koji vetar navejava.

Narednih dana stabilizovaće se vremenski uslovi i prema prognozi temperature će biti niže, ali neće biti padavina.  Dežurne službe redovno će biti pripravne tokom praznika, tako da ne očekujemo veće problem na održavanju ulica i puteva u gradskim i seoskim područjima Užica, zaključio je Maksimović.

Tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika biće pojačana kontrola sabraćaja na svim putnim pravcima u Srbiji. Za vreme praznika mnogo je više vozila na putevima pa je samim tim i više saobraćajnih nesreća.


 

Podsećamo da je za vožnju pod dejstvom alkohola i izmerenih 1,2 odsto promila alkohola u krvi propisana zatvorska ili novčana kazna od 120 000 dinara i 14 negativnih poena.

Novčane kazne za vožnju pod dejstvom alkohola kreću se od 10 do 120 hiljada dinara. Dozvoljeni nivo alkohola u krvi za vozače iznosi 0,2 promila.

Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja apeluju na sve vozače da, ukoliko piju alkohol, ne sedaju za volan jer na taj način ugrožavaju i svoj, ali i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

Zakon predviđa da, ako neko izazove saobraćajnu nezgodu pod uticajem alkohola, mora da nadoknadi štetu iako je pokrivena polisom osiguranja, pa i za najmanje „čukanje“ možete platite i 5000 evra.Prema informacijama o zimskom održavanju državnih puteva od JP „Putevi Srbije“, u nižim predelima Kraljeva, Kruševca, Valjeva, Čačka, Užica, Prijepolja i Novog Pazara ima mestimično ugaženog snega na kolovozu, ali je na ovim putevima prisutna i velika opasnost od poledice. Otežani zimski uslovi očekuju vozače i na prilazima zimskim centrima Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Divčibarama, Goču, Goliji i Vlasini. Bez dobrih zimskih guma i upotrebom lanaca ne može se ni u planine u okolini Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara i Tutina.

Savetujemo da ukoliko tokom nastupajućih praznika bilo gde putujete i želite da stignete na vreme, krenite ranije jer će vam zbog povremeno usporene vožnje, ali i leda koji morate da očistite sa prozora vašeg automobila biti potrebno više vremena od uobičajenog, poručuju iz Auto moto saveza Srbije.

Prema informacijama o zimskom održavanju državnih puteva od JP „Putevi Srbije“, u nižim predelima Kraljeva, Kruševca, Valjeva, Čačka, Užica, Prijepolja i Novog Pazara ima mestimično ugaženog snega na kolovozu, ali je na ovim putevima prisutna i velika opasnost od poledice. Otežani zimski uslovi očekuju vozače i na prilazima zimskim centrima Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Divčibarama, Goču, Goliji i Vlasini. Bez dobrih zimskih guma i upotrebom lanaca ne može se ni u planine u okolini Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara i Tutina.

Savetujemo da ukoliko tokom nastupajućih praznika bilo gde putujete i želite da stignete na vreme, krenite ranije jer će vam zbog povremeno usporene vožnje, ali i leda koji morate da očistite sa prozora vašeg automobila biti potrebno više vremena od uobičajenog, poručuju iz Auto moto saveza Srbije.