Rekonstruisan legat prvog užičkog akademskog slikara

Autor: uzice.rs
03. Mart 2020
Rekonstruisan legat prvog užičkog akademskog slikara

U Narodnom muzeju u Užicu otvoren je rekonstruisani legat Mihaila Milovanovića, prvog užičkog akademskog slikara, jednog od osnivača Udruženja likovnih umetnika Srbije, ratnog slikara Vrhovne komande srpske vojske u Velikom ratu. Ministarstvo kulture i informisanja za rekonstrukciju Legata izdvojilo je oko 2,5 miliona dinara, dok je Grad Užice izdvojio oko 450 hiljada dinara.

 

Gradonačelnik Tihomir Petković naveo je da je legat Mihaila Milovanovića otvoren 2003. godine u Narodnom muzeju u Užicu:

„Formiran je otkupom i poklonom umetnikovog sina Momčila i drugih darodavaca, a deo predmeta je preuzet iz zbirki Narodnog muzeja Užice. 2017. godine Muzej je uspeo da obogati legat sa još dva njegova dela, otkupši ih na privatnoj aukciji. Reč je o dva ulja na platnu, slikama „Pralje“ i „Kuća u planini.“

„Želim da napomenem da na prvog užičkog akademskog slikara Užičane podseća i spomen bista podignuta ispred Gradskog kulturnog centra. Spomen bista i Legat, su način da se odužimo Mihailu Milovanoviću i obezbedimo mu nezaborav, jer to njegov život i rad zaslužuju“ istakao je Petković.

Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja u Užicu je, istakavši zahvalnost ministru Vukosavljeviću, jer je Ministarstvo kulture i inoformisanja u prethodnom periodu izdvojilo preko 7 miliona dinara za ovu ustanovu,  podsetila da je Legat oformljen 2003. godine kao stalna muzejska postavka, i da je kasnijih godina on obogaćen sa dvanaest novih slika, od kojih su dve kupljene na aukciji, a deset od Milovanovićevog unuka.

„Užice je dobilo jedan divan izložbeni prostor, koji predstavlja novi fraktal u jednom mozaiku kulturne ponude grada Užica, koji je značajan grad srpske istorije, ali i srpske kulture. Užičani će imati priliku da na jednom divnom prostoru upoznaju svoju tradiciju, kulturu, istoriju, i političku i kulturnu. Užice spada u sam vrh gradova po izdvajanju sredstava za kulturne potrebe, i na taj način postaje jedna primerna zajednica na koju sa uspehom gledaju mnogi“ rekao je Vladan Vukosavljević ministar kulture i informisanja.

Podsećamo, Mihailo Milovanović je bio učesnik Prvog balkanskog rata, početkom Velikog rata priključio se borcima Drinske divizije, prošao albansku golgotu i stigao do Krfa gde je postao zvanični slikar Vrhovne komande i gde je naslikao portrete kralja Petra i regenta Aleksandra Karađorđevića, vojvode Radomira Putnika, Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića, generala Pavla Jurišića Šturma.