Rekonstrukcija Fabrike vode kao rođendanski poklon

08. Oktobar 2016
Rekonstrukcija Fabrike vode kao rođendanski poklon

Kamen temeljac za rekonstrukciju i dogradnju Fabrike vode na Cerovića brdu zajedno sa gradonačelnikom Užica, Tihomirom Petkovićem  postavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Zahvaljujući razumevanju i podršci Vlade Republike, koja je od nastanka problema užičana sa vodom, pre skoro tri godine, učestvovala u rešavanju problema, počelo se sa rekonstrukcijom i dogradnjom fabrike za preradu vode na Cerovića brdu. Za prvu fazu radova koja bi trebalo da bude završena u narednih godinu dana republika je  izdvojila 3,2 miliona evra.

Ona je istakla da je početak radova na rekonstrukciji i dogradnji fabrike vode na Cerovića brdu posledica zajedničkog rada, dobre međusobne saradnje i komunikacije predstavnika grada Užica i Vlade Srbije, naglašavajući da će već nakon prve faze oko 70 000 građana Užica piti ispravnu vodu.

Po rečima gradonačelnika, po završetku prve faze, fabrika na Cerovića brdu moći će da preradi vodu sa Vrutaka, a nakon i druge faze mora se ući u projekat sanacije akumulacije Vrutci. Petković je najavio i mogućnost skorog ukidanja vanredne situacije u Užicu.

Po projektu koji je uradio  Institut Jaroslav Černi, obe faze su obavezne, a jedini problem za sada je novac jer druga faza će koštati blizu dva miliona evra. U narednih mesec dana biće projektovan republički budžet za narednu godinu i pokušaćemo da iznađemo sredstva i za drugu fazu fabrike vode u Užicu, obećala je ministarka Mihailović.

Izvođač radova, koji za završetak ima rok od godinu dana je užičko Jedinstvo. Ministarka je obećala da će za sledeći Dan grada otvoriti fabriku u prvoj fazi. Pored brojnih zvanica otvaranju su prisustvovali i ambasadori kraljevine Norveške i Tunisa.