Rekorder kod gradonačelnika

23. Maj 2016
Rekorder kod gradonačelnika

Petar Udovičić, novi svetski rekorder koji je ovaj uspeh zabeležio na prvenstvu Srbije na 10 000 metara, u kategoriji osoba sa invaliditetom, održanom u Kruševcu, 15. maja ove godine, bio je gost gradonačelnika, Tihomira Petkovića.

19-to godišnji Udovičić, učenik je Tehničke škole. Poslednjih pet godina aktivno se bavi atletikom, a u Kruševcu je zabeležio za 20 sekundi bolji rezultat u odnosu na prethodni rekord koji je od 2005. godine držao jedan atletičar iz Belgije. Petar trči na 800, 1 500 i 3 000 metara.Iako je osoba sa invaliditetom, trenira dva puta dnevno pre i posle škole, sa zdravim osobama. Trka u Kruševcu bila je teška zbog sparnog i kišovitog vremena koje je bilo pojačano od trećeg do sedmog kilometra. Seniorska i juniorska trka održane su istovremeno, kaže Udovičić, ističući da je učestvovalo 25 takmičara. Sveukupno je ostvario 12 rezultat, a treće mesto kod juniora donelo mu je titulu novog svetskog rekordera.

Ovom rezultatu dodaje i do sada značajne. 2014. na Evropskom prvenstvu u Svonsiju zabeležio je šesto mesto na 1 500 m, dok je u trci na 800 metara osvojio peto mesto.

2015. na Paraolimpijskim igrama mladih Udovičić je na 1500 bio četvrto plasirani, a na 800 zauzeo je drugo mesto.

Po rečima gradonačelnika, Tihomira Petkovića, Udovičićev uspeh još je jedan i za Užice u atletici koja nam je donela najviše medalja u istoriji grada.

Uskoro će Evropsko prvenstvo u atletici i grad će sigurno podržati sve užičke sportiste koji se bore da ostvare rezultate i vrate se sa medaljama“istakao je Petković, dodajući da su na Prvenstvu Srbije održanom u Kruševcu pored Petra Udovičića zapažene rezultate u ime Atletskog kluba Užice, zabeležili i Mirko Minić, koji je oborio rekord za veterane na 10 000 metara koji je do sada držao proslavljeni Dane Korica. Sa medaljom se vratila i Ana Sekulić, koja je osvojila osvojila treće mesto.

Petković je podsetio da je za 2016. godinu su u budžetu grada namenjenom sportu opredeljena 34 miliona dinara, a da je nešto više od dva miliona ostavljeno kao sportska rezerva. „Upravo iz tih sredstava pomagaćemo sportiste koji tokom godine ostvare najbolje rezultate na takmičenjima na kojima budu učestvovali, tvrdi Petković, dodajući da će u budžetu ostati i najmanje 500 000 dinara koliko je do sada grad plaćao preglede sportista.