Ruski timovi dezinfikuju zdravstvene ustanove i domove za stare u Užicu, Požegi i Čajetini

Autor: uzice.rs, cajetina.org.rs
30. April 2020
Ruski timovi dezinfikuju zdravstvene ustanove i domove za stare u Užicu, Požegi i Čajetini

Dvadeset članova ruske humanitarne delegacije zajedno sa predstavnicima Vojske Srbije narednih dana će obaviti dodatnu dezinfekciju zdravstvenih ustanova, kao i dela javnih površina u Užicu, Požegi i Čajetini. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio se ruskoj humanitarnoj delegaciji na čijem je čelu general-major Mihail Černišov, kao i predstavnicima Vojske Srbije koji su, kako navodi gradonačelnik, „zajedno na jednom vrlo važnom zadatku za sigurnost i zdravlje grada Užica, i pre svega zdravstvenih radnika našeg Zdravstvenog centra“.

Foto–www.uzice.rs

„Užice je za sada zadovoljno situacijom, pre svega u Zdravstvenom centru gde naši užički junaci, zdravstveni radnici, uspevaju da odgovore ovako teškim izazovima bez zaraze bilo koga od lekara ili drugih zdravstvenih radnika. Za nas je veoma važno da ovako veliki stručnjaci, kao što su stručnjaci iz Ruske Federacije dodatno izvrše dezinfekciju, pre svega prostora u zdravstvenim ustanovama, ali i dela ulica grada, i ono što je još važnije, da posavetuju naše zdravstvene radnike i nas koji vodimo Grad Užice, kako ubuduće delovati da bismo iz ove pandemije izašli na najbolji mogući način.“

Gradonačelnik je naveo da je dolazak ruske delegacije još jedna potvrda bliske saradnje između građana Užica i građana Ruske Federacije, saradnje koja se gaji više decenija, pre svega kroz bratimljenje gradova Kurska i Užica.

Foto–M.D.M.

Šef ruske delegacije general-major Černišov istakao je da su od dolaska u Srbiju radili u zdravstvenim ustanovama u kojima je situacija bila teška, što, kako je rekao, nije slučaj u Zlatiborskom okrugu.

„U ovom delu Srbije nema velikog broja obolelih, nije bilo žarišta epidemije, a jedan je od retkih okruga u kome nema ni jednog obolelog zdravstvenog radnika od korona virusa, što pokazuje visok nivo spremnosti Zdravstvenog centra. Uspeli su da sačuvaju zdravlje i živote ljudi i zato je naša pomoć ovde samo završna dezinfekcija„, rekao je general major Černišov posle sastanka sa gradonačelnikom Užica i rukovodstvom Zdravstvenog centra.

Foto–www.cajetina.org.rs

Dodajemo da će zajednička jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije za pružanje pomoći Srbiji u sprečavanju širenja koronavirusa pored dezinfekcije Opšte bolnice Užice obaviti dezinfekciju Doma zdravlja Užice, ali i zdravstvene jedinice Opšte bolnice u Požegi kao i domova za stare u Užicu i Požegi.

Ruski vojni stručnjaci specijalizovani za rad u uslovima dejstava biloških i hemijskih sredstava dezinfikovali su i prostorije Doma zdravlja u Čajetini kao i bolničkog kruga u neposrednom okruženju.