“Sa Božom od beogradskog vidikovca do Zlatibora” do 14. maja

08. Maj 2021
“Sa Božom od beogradskog vidikovca do Zlatibora” do 14. maja

Izložba slika, fotografija i rukotvorina “Sa Božom od beogradskog vidikovca do Zlatibora”, na kojoj su dela umetnika članova Udruženja Užičana u Beogradu, otvorena je do 14. maja u galeriji Kulturnog centra Zlatibor. Povod je desetogodišnjica smrti najpoznatijeg zlatiborskog slikara Božidara Boža Kovačevića.


Ovaj umetnik rođen je 1934. godine na Borovoj Glavi na Zlatiboru. Diplomu beogradske Akademije likovnih umetnosti stekao je 1961., a postdiplomske studije završio kod Đorđa Andrejevića Kuna i LJubice Cuce Sokić. Tokom šezdesetih odlazi u Pariz na usavršavanje. Bio je plodan i uspešan stvaralac, njegova dela izlagana su i u svetskim metropolama (Njujorku, Kairu, Frankfurtu, Minhenu). Ali ni tako poznat nije zaboravio svoj zavičaj, u vremenu kad je stvarao pejzaže na njegovim slikama dominirali su i predeli Zlatibora. Na Borovoj Glavi 1981. otvara svoju galeriju ispunjenu autentičnom zlatiborskom arhitekturom, u kojoj se nalaze izložbeni i radni prostori.

Govoreći na otvaranju, predsednik Udruženja Užičana u Beogradu Miloš Tucović rekao je da udruženje godinama organizuje izložbe, a na Zlatiboru je ovo prvi put. ‘’Iskazao bih veliko hvala predsedniku opštine Čajetina i svima iz ove lokalne samouprave na izvanrednoj saradnji koju tradicionalno naše udruženje ima sa ovom opštinom.
Zahvaljujem i predstavnicima Kulturnog centra Zlatibor gde članovi Udruženja Užičana upravo izlažu svoje eksponate. Spremamo se za proslavu jubileja, stogodišnjice postojanja udruženja (osnovano je 1923.), gde ćemo pored izložbi u Beogradu, Užicu, opštini Čajetina i drugim učiniti sve da ostavimo jedno epohalno delo, a to je monografija Udruženja Užičana u Beogradu”.


Pomoćnica predsednika opštine Čajetina Marija Jeremić, koja je otvorila izložbu, zahvalila se Udruženju Užičana istakavši da je Božo bio zaista veliki umetnik i da je dubok trag ostavio svojom umetnošću. Pozvala je da se na leto u što većem broju okupimo na Borovoj glavi, kada će biti obeleženo 40 godina postojanja galerije Božidara Kovačevića.

Predsednica skupštine Udruženja Užičana Dragica Jevtović istakla je da prva pomisao na velikog umetnika Boža vodi na njegovu rodnu Borovu Glavu, na to da je Božo baš tu najviše voleo da slika pejzaže. U ime galerije Kulturnog centra Zlatibor obratila se Andrijana Andrijašević, a pesnikinja Mirjana Ranković Luković govorila je o svom poznanstvu sa umetnikom i pročitala pesmu “Drugi zavičaj” koja je podseća na ljude poput Boža.