Sa gripom nema šale

Autor: Biljana Kuzmanović
07. Februar 2019
Sa gripom nema šale

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Užice trenutno je hospitalizovano 28 pacijenata koji imaju simptome slične gripu. Na intenzivnoj nezi su četiri pacijenta i svi si životno ugroženi, saopšteno je iz Zdravstvenog centra Užice.

Podsećamo, dve osobe koje su u bolnici u Užicu bile hospitalizovane zbog upale pluća premile su, a reč je  o 35-godišnjem mladiću iz Sjenice i 70-godišnjoj ženi iz Užica. Inače, od petka, 1. februara  na snazi je zabrana poseta na svim odeljenjima u bolnicama u Užicu, Priboju i Prijepolju.

Kada je u pitanju ovogodišnja  sezona gripa u Srbiji podaci kažu da je do sada umrlo sedmoro ljudi i da je u pitanju virus AH1N1, koji je nastao mutacijom humanog, ptičijeg i svinjskog virusa.

Pored vakcinacije stručnjaci savetuju povećani unos vitamina D za koji tvrde da je najbolja odbrana od gripa, a da nam zbog retkog izlaganja sunčevoj svetlosti u zimskom periodu hronično nedostaje.

Treba istaći da je poslednji put epidemija gripa na nacionalnom nivou proglašena 2009. godine. Za sada, epidemija je prijavljena samo u Pirotu i Užicu, ali se očekuje i u drugim mestima narednih dana. U zemljama regiona grip je do sada odneo šest života u Crnoj Gori, 45 u Hrvatskoj i 72 u Rumuniji.