Sabor Kola srpskih sestara Srbije, regiona i dijaspore održan na Zlatiboru

Autor: uzice.rs
16. Oktobar 2023
Sabor Kola srpskih sestara Srbije, regiona i dijaspore održan na Zlatiboru

Kolo srpskih sestara Užice domaćin je četvrtog po redu Sabora kola srskih sestara Srbije, regiona i dijaspore. U Kulturnom centru na Zlatiboru održana je Svečana akademija, kojoj su pored predstavnica 37 Kola, prisustvovali i predstavnici grada Užica i opštine Čajetina.

U ime domaćina prisutne je pozdravila predsednica Kola srspkih sestara Užice Slobodanka Mira Stanković Ćirković, izrazivši zadovoljstvo i zahvalnost na ukazanom poverenju za organizaciju sabora posle Kragujevca, Niša i Podgorice, ali i podsetivši da je kolo u Užicu obeležilo vek postojanja, o čemu svedoči i nedavno objavljena monografija pod nazivom “Misija dobrote”.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević pozdravila je sve prisutne u ime grada Užica i istakla da je ponosna što može da prisustvuje događaju čiji je domaćin Kolo srpskih sestara Užice, jedna od malobrojnih organizacija, koja iza sebe ima vek postojanja i što je najvažnije veoma aktivnog delovanja, naročito ako se zna da su malobrojne organizacije odolele uticaju istorijskih, političkih i društvenih događaja i uprkos svim izazovima nastavljale svoj rad.

“Svako vreme u tom veku diktiralo je aktivnosti, a sestre Kola ne samo u Užicu, već i svim gradovima i opšinama iz kojih dolazite prilagođavale su se i nesebično pružale pomoć i podršku. Bilo kao bolničarke u ratnim uslovima, ili neko ko je u saradnji sa brojnim humanitarnim organizacijama obezbeđivao hranu, lekove, garderobu za one kojima je to bilo najpotrebnije. U miru su se posvećivale kulturno – prosvetiteljskom radu, što čine i danas.

Vaša misija nama daje dodatnu snagu i motivaciju u nastojanju da sačuvamo naše gradove i našu zemlju, da jedni drugima budemo podrška i u lepim i u teškim vremenima, jer to je jedini način da u nasleđe onima koji dolaze ostavimo putokaz ka pravim i najvišim vrednostima jednog društva”.

U ime opštine Čajetina obratio se Miloje Rajović zamenik predsednika opštine Čajetina.

“Meni je pripala velika čast da vas pozdravim u ime opštne Čajetina i da vam čestitam vek postojanja, sa željom da zajedno slavite još mnogo decenija. Borimo se zajedno sa vama za iste ciljeve, a jedan od njih je očuvanje srpskog sela, jer znamo da bez jakih sela nema ni jake Srbije. Želim vam da se tradicija i misija dobročinstva nastavi i da se prenosi na generacije koje dolaze i da ovo bude tek prvi vek postojanja”.

U ime episkopa žičkog Gospodina Justina prisutne je pozdravio i blagoslovio ovaj događaj sveštenik Dejan Vojisavljević starešina Zlatiborske crkve.

“Na svetoj liturgiji u našim crkvama i jutros smo čuli Hristove reči koje kažu “Ako činite dobro onima koji vama čine dobra kakva vam je hvala i ako dajete onima od kojih se nadate da ćete dobiti kakva vam je hvala, nego činite dobro i dajte u zajam, ne nadajući se ničemu i plata će vam biti velika, budite dakle milostivi kao što je i otac vaš milostiv”. Vi drage u Hristu sestre, ste na pravi način shvatile ove reči i neprestano i nesebično se trudite da ih ispunite, činite dobro i dajete onima koji vam ne mogu vratiti, jer i sami oskudevaju. Zato će i vaša nagrada od Boga biti velika”.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs