Sajam usluga socijalne zaštite po prvi put održan u Užicu

Autor: uzice.rs
11. Oktobar 2023
Sajam usluga socijalne zaštite po prvi put održan u Užicu

U organizaciji Centra za socijalni rad Užice, uz podršku grada i učešće Gradskog centra za usluge socijalne zaštite i užičkih udruženja, na Trgu partizana održan je Sajam usluga socijalne zaštite.

Ovaj sajam prilika je da se sugrađani upoznaju sa svim uslugama koje pružaju nadležne ustanove. Pored toga, kako ističe Slađana Rogić direktorka Centra za socijalni rad Užice, namera je da se prepoznaju potrebe građana i da se u skladu sa njima kreiraju nove usluge i modeli podrške.

“Želimo da vidimo koje su potrebe naše dece, mladih, odraslih i starijih sugrađana i dodatno unapredimo kvalitet usluga. Dugujemo zahvalnost svima koji su se u velikom broju odazvali i uzeli učešće u organizaciji sajma, zahvalnost dugujemo i gradu, Domu zdravlja i Crvenom krstu Užice. Hvala i učenicima iz osnovnih škola koji su poslali radove na likovni konkurs sa temom “Moja baka, moj deka, moj uzor” u okviru koga ćemo najbolje radove nagraditi”.

Ona naglašava i da sajam nije slučajno organizovan u oktobru, mesecu u znaku dečije nedelje i znaku starijih građana i mesecu u kome se obeležava Dan grada.

Štandove je obišla i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, nakon čega je podsetila da se grad Užice decenijama unazad ističe kao lokalna samouprava, koja veliku pažnju posvećuje sistemu socijalne zaštite i da su izdavajanja za oblast socijalne politike iz godine u godinu sve veća.

“Osnivači smo Gradskog centra za usluge socijalne zaštite, čije usluge se finansiraju iz budžeta grada. Pored devet, već postojećih usluga, nedavno smo potpisali ugovor vredan oko sedam miliona dinara za pokretanje nove usluge koja se odnosi na Dnevni boravak za odrasle sa smetnjama u razvoju, pored već posotojećeg Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Dakle osluškujući potrebe najranjivijih grupa u saradnji sa udruženjima osoba sa invaliditetom, Centrom za socijalni rad i Gradskim centrom za usluge socijalne zaštite radimo na daljem unapređenju njihovog položaja i kreiranju mera, koje će doprineti poboljšanju kvaliteta života socijalno ugroženih kategorija.Tu su naravno i sva ostala izdvajanja, poput onih za lečenje, nabavku ogreva ili školovanje. Takođe od prošle godine realizujemo i meru nabavke eko šporeta za socijalno ugrožena domaćinstva na području grada Užica”.

Podržali smo organizaciju ovog sajma sa željom da se što veći broj naših sugrađana informiše o uslugama i merama i da naravno u direktnoj komunikaciji sa njima čujemo šta još možemo uraditi kako bi se usluge i mere iz oblasti socijalne zaštite podigle na viši nivo”, zaključila je gradonačelnica.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs