Seča Badnjaka u Nikojevićima

Autor: uzice.rs
06. Januar 2022
Seča Badnjaka u Nikojevićima

U domaćinstvu Vojislava Kovčića u užičkom selu Nikojevići predstavnici gradskog rukovodstva posekli su Badnjak, koji je u prisustvu gradonačelnice podignut ispred Gradske kuće. Zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović i članovi Gradskog veća Vladimir Sinđelić, Slobodan Šiljković i Srđan Nedeljković u prisustvu sveštenika i domaćina u Nikojevićima su ispoštovali tradicionalni običaj seče Badnjaka.

Uz čestitke domaćinima i svim građamnima Užica povodom Badnjeg dana i Božića, zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović istakao je da nema lepših običaja od srpskih.

“I ovo naše okupljanje ovde, seča badnjaka, pesma dece, slama, orasi, česnica, badnje veče , praštanje i mirenje sa svima jesu naša tradicija, koju moramo čuvati, jer kroz nju čuvamo i nas”.

Nakon seče Badnjaka u domaćinstvu Kovčića zamenik gradonačelnika uručio je božićne poklone deci iz ovog zaseoka.

Podizanju i osveštanju Badnjaka ispred Gradske kuće prisustvovala je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima i direktorima javnih preduzeća i ustanova.

Tradicionalno nalaganje Badnjaka biće u Crkvi Svetog Đorđa u 17 časova, a na Božić 7. januara u 9 i 30 časova u porti Crkve biće upriličeno lomljenje Božićne česnice u kojoj će se nalaziti tri zlatnika.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.