Šire se Rosa škole roditeljstva

11. Novembar 2017
Šire se Rosa škole roditeljstva

Rosa škola roditeljstva biće otvorena naredne godine i u Užicu tako da će budući roditelji iz našeg grada dobiti podršku tokom trudnoće i prvih godina roditeljstva. 

Postojeće škole su do sada ohrabrile i osnažile brojne mame i tate da u svet roditeljstva uđu samouvereno i upravo nas to inspiriše da kroz ukupno 20 škola doprinesemo spokojnijem roditeljstvu u svim krajevima zemlje. Znamo da uz sigurne roditelje rastu srećna deca i hvala građanima što kupovinom Rosa vode podržavaju budućnost novih generacija, ističe Julija Žigić, predstavnica Rosa vode.

Kroz partnerstvo sa Rosa vodom smo sistemski osnažili postojeću mrežu škola roditeljstva i podigli brigu o trudnicama i deci na viši i kvalitetniji nivo.  Kredibilne savete i podršku pružali su na teritoriji cele Srbije naši  pedijatri, ginekolozi, stomatolozi, patronažne sestre i verujemo da ovakvim pristupom možemo doprineti spokojnijem roditeljstvu, kaže dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i zdravstvenu zaštitu.

Inače, pored Doma zdravlja u Užicu Škole roditeljstva od naredne godine dobiće I domovi zdravlja u Bečeju, Boljevcu, Bosilegradu, Dimitrovgradu, Koceljevi, Nišu, Opovu, Rumi i Vršcu.

U protekle dve godine, u saradnji sa  Ministarstvom zdravlja i uz veliku podršku građana Srbije otvoreno je 10 škola roditeljstva, i to u Vranju, Ubu, Požarevcu, Kuršumliji, Surdulici, Sjenici, Svilajncu, Srpskoj Crnji, Bojniku i Batočini.  Zahvaljujući ovoj inicijativi, širom Srbije će vrata škola biti otvorena za više od 5.000 beba i njihovih roditelja u čak 20 gradova.

Sredstva za otvaranje škola prikupljaju se od prodaje Rosa vode u pakovanju od 1.5L, od čije se kupovine odvaja jedan dinar u ove svrhe. Timove škola roditeljstva čine pedijatri, ginekolozi, stomatolozi, patronažne sestre i širi timovi domova zdravlja, koji prolaze akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je u skladu sa poslednjim profesionalnim standardima u ovoj oblasti.

Organizovane kroz brojne radionice i predavanja, škole roditeljstva predstavljaju mesto u kojima budući roditelji imaju priliku da se „spreme“ za najzahtevniju ulogu u svom životu, ali i da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice. Buduće mame i tate dobijaće kredibilne savete o ishrani i nezi beba, značaju dojenja, kupanju, vakcinaciji, toku i fazama porođaja imnogim drugim temama.