Školski primer dobre obrazovno-vaspitne prakse

Autor: Biljana Kuzmanović
13. Mart 2019
Školski primer dobre obrazovno-vaspitne prakse

Kolektiv OŠ „Slobodan Sekulić“ za veliku pažnju koju posvećuje obezbeđivanju uslova za kvalitetno obrazovanje i vaspitanje svih učenika, ali i unapređenje obrazovno-vaspitne prakse i razvoja naučnih i umetničkih dostignuća dobitnik je ovogodišnje Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Matičnu i školu u Ljubanjama trenutno pohađa ukupno oko 600 učenika, dok je nastavni i vannastavni kadar na nivou 60 osoba. Prilikom spoljašnjeg vrednovanja za sveukupan kvalitet rada ova osnovnoškolska ustanova, ocenjena je najvišom ocenom, na šta su uticali postignuti rezultati u brojnim projektima u oblasti osnovnog obrazovanja. Najmlađa osnovna škola na teritoriji grada koja u školskoj zgradi u Krčagovu radio od 1978. godine ističe se i po opredeljenosti za energetsku efikasnost, o čemu svedoče podaci o uštedi sredstava od kada je škola gasifikovana. Po rečima Rafaila Jelisavčića, direktora škole do 2010. godine za struju i grejanje odlazilo je čak osam miliona dinara godišnje, dok nakon gasifikacije  godišnji iznos ne premašuje tri miliona dinara.

On je podsetio da se od 2000. godine škola suočavala sa padom broja dece koja je pohađaju i da je kolektiv bio preduzimljiv u odnosu na vreme, jer su kao prvi ulazili u državne projekte sa ciljem da menjaju sopstvenu paradigmu.

 

Ulagano je u program stručnog usavršavanja što se direktno odražavalo na ljude koji su sticali dodatne kompetencije u radu, shvatajući potrebe 21. veka i stalne promene nastavnog procesa. Upravo to nas je pomoglo da dođemo do najvećeg prizanja u obalsti obrazovanja, koje jeste laskavo i vredno, ali obavezuje da se opravda u budućnosti, rekao je Jelisavčić koji nakon 18 godina rukovođenja ovom školom krajem aprila odlazi u penziju. Siguran je da u školi ostaje kvalitetno radno jezgro koje je napravilo dobru komunikaciju sa decom, tako da se ne plaši za budućnost škole.

Za 42 godine postojanja ova škola je pokazala natprosečan kvalitet kako u našem gradu, tako i u odnosu na prosek ostalih školskih ustanova u Srbiji. Zaposleni u školi bili su učesnici ili vođe mnogih razvojnih nacionalnih projekata, a ono što je najvažnije je činjenica da deca iz ove škole pokazuju viša obrazovna postignuća nego što se očekuje od prosečnih škola. Ta postignuća direktno su vezana za kvalitet nastave, a učenici se na lokalnom i regionalnom nivou ističu i po brojnim sekcijama koje funkcionišu kao vannastavne aktivnosti,  rekao je gradonačelnik Užica, Tihomir Petković koji je obišao školu i razgovarao sa direktorom i učenicima.

On je podsetio da je celokupan školski sistem u gradskoj upravi decenijama unazad prepoznat kao prioritet za šta se izdvajaju značajna materijalna sredstva. Govoreći konkretno o “petoj” osnovnoj školi, on je naglasio da je ovde rekonstruisan sistem za grejanje i uveden gas krajem 2012. godine, zamenjena je stolarija i sređena krovna konstrukcija.

Inače, Svetosavska nagrada resornog ministarstva u Užicu još krasi holove Medicinske i Tehničke škole i Predškolske ustanove.