Službe pripravne, građani da budu strpljivi

26. Februar 2018
Službe pripravne, građani da budu strpljivi

Velike količine suvog snega koji se zadržava na ulicama, putevima i trotoarima izazivaju usporen i otežan saobraćaj na pojedinim putnim pravcima u nadležnosti gradskih službi. Meteorolozi do petka očekuju ledene dane u Srbiji, a nadležni pozivaju građane na strpljenje zbog otežanih uslova funkcionisanja u ovakvim uslovima. 

snezni put kroz Volujac

Veoma niske temperature dovode do toga da posuta so nema odgovarajuće dejstvo pa je na putevima i ulicama moguće zadržavanje snega i pojava poledice,navodi se u obaveštenju Gradskog Štaba za vanredne situacije.

Na terenu je optimalan broj mehanizacije za čišćenje puteva i ulica, a noćas je uključena i teža mehanizacija, odnosno grejder i to na području Ponikava gde se beleže najveći nanosi snega.

Problem je što snežne padavine prati duvanje vetra usled čega se na seoskim putevima prave smetovi što dodatno komplikuje čišćenje. Pored svega za sada je sve kontrolom i poštuju se prioriteti po planu i programu zimskog održavanja, kaže Snežana Milutinović,direktorka JKP Niskogradnja kome je povereno održavanje lokalnih ulica i puteva. Ističe da su prioritet gradske ulice koje su u programu i ulice i putevi kojima se odvija gradski prevoz.

Gradski prevoz se odbija po planu uz manja odstupanja i kašnjenja. Prema informaciji dispečara Bečej Prevoza najkomplikovanija situacija je na linijama autobuskog prevoza koje saobraćaju prema Trnavi, Ravnima i Jelovoj gori i pojedinim drugim pravcima koji se nalaze u visinskim predelima.

zatrpano autobusko stajaliste

Iz JKP Vodovod podsećaju da je neophodno preduzeti mere zaštite vodovodnih i drugih instalacija od zamrzavanja.

S obzirom da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, da bi vodomeri bili sačuvani tokom zime i neometano merili potrošnju vode, potrebno ih je adekvatno zaštititi.

Građani, koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci, trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije.

Potrebno je da se voda iz vodovodnih cevi ispusti na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, a najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama.

Najavljene niske temperature mogu posebno naškoditi starim licima i hroničnim bolesnicima pa iz Gradskog štaba za vanredne situacije preporučuje da izbegavaju boravak na otvorenom prostoru i da se  pridržavaju propisane terapije i uputstava lekara.

Po broju intervencija reklo bi se da građani poštuju savete, a pomoć  traže stariji hronični bolesnici i građani koji do sada nisu imali većih zdravstvenih tegoba, kažu u Hitnoj pomoći u Užicu.

Iz JKP „Bioktoš“ apeluje na sugrađane da ne ubacuju pepeo, građevinski i mokri otpad u zelene kontejnere za suvi otpad koji dalje podleže procesu reciklaže.

Inače, meteorolozi do petka očekuju ledene dane u Srbiji, pri čemu će najniža temperatura biti od -12 do -7 stepeni, a u četvrtak i do -17 stepeni a najviša od -8 do -3 stepeni celzijusa. U petak i ujutro u subotu kiša koja će se mestimično lediti na tlu.