SMS navodnjavanje za svetsko finale

22. Novembar 2016
SMS navodnjavanje za svetsko finale

Pobednik takmičenja Future Agro Challenge Srbija 2016 i Serbia Start Up za agro biznis 2016 je mladi preduzetnik Lazar Jovanović, firme Smart Watering iz Novog Sada. On je po oceni 12-članog žirija ispunio ključne kriterijume takmičenja,inovativnost i tržišni potencijal.  Smart Watering, koji je u oktobru  predstavljen i u Užicu na prvom Web West Weekend-u  je sistem za daljinsko upravljanje navodnjavanjem i pomaže poljoprivrednim proizvođačima da kontrolišu udaljene sisteme za navodnjavanje i istovremeno imaju uvid u stanje sistema. 

Smart Watering sistem funkcioniše tako što može daljinski uključivati i isključivati pumpe bilo koje snage, kao i elektroventile koji bi mogli da zalivaju različite i odvojene parcele.

Inače, ideja za sistem daljinskog navodnjavanja koji će Lazar Jovanović predstaviti u Južnoj Africi, potekla je od Lazareve nemogućnosti da zbog obaveza na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu fizički bude stalno prisutan na plantaži lešnika koju je zasadaio na porodičnom imanju u Malom Zvorniku.

Pošto je lešnicima potrebna određena količina vode kako bi doneli kvalitetan i dobar plod, Lazar je morao da smisli sistem koji bi mu pomogao oko navodnjavanja. Smart Watering sistemom u svakom momentu ima uvid u stanje vlažnosti zemljišta i nivoa vode u rezervoarima. Isto tako, ako u bilo kom momentu vlažnost zemljišta postane niska, sistem automatski šalje SMS poruku da je vlažnost niska. Isto je i sa nivoom vode. Ukoliko u nekom trenutku nivo vode opadne ispod određene vrednosti sistem automatski šalje obaveštenje SMS porukom. Dobra strana ovog sistema je što je primenjiv kako za male proizođače, tako i na velike voćarske i povrtarske zasade i plastenike.Pri programiranju sistema pomogao mu je dugogodišnji prijatelj, Zoran Đukić – student Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koji trenutno završava master studije.

Pobedom na nacionalnom finalu takmičenja, Jovanović se kvalifikovao za svetsko finale Future Agro Challenge koje će u martu 2017. godine biti održano u Johanesburgu.

Inače, u finale FAC Srbija 2016 takmičenja plasiralo se 12 preduzetnika koji su prezentovali svoje poslovne ideje i inovacije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u organizaciji Serbia Start Up, Klastera kreativnih industrija Vojvodine i Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons, uz podršku partnera kao što su Garancijski fond Vojvodine, Fondacija sporta mladih, Founder institute, Vojvođansko udruženje preduzetnica i drugi.

Poljoprivredna proizvodnja, e-poljoprivreda, biotehnologije, biogoriva, robotika i precizna mehanika, agro logistika, nutricionizam i zdravlje, edukacija, agro turizam, ambalaža i bezbednost su samo neke od agro kategorija u kojima se takmičilo preko 30 preduzetnika iz Srbije koji su učestvovali u takmičenju Future Agro Challenge Srbija 2016 (FAC).

Cilj takmičenja FAC je da doprinese razvoju poljoprivrede i povezivanju agro-inovatora i preduzetnika sa agro institucijama i investitorima i stvori uslove za saradnju i zajedničko rešavanje izazova u poljoprivredi.

Takmičenja i promocija inovacija su dobrodošli ali je konkretna podrška inovacijama da ugledaju svetlost dana i testiraju se u realnim uslovima osnovni preduslov za konkurentnost na tržištu.” izjavila je Tanja Kalezić, konsultant za strateško planiranje i uvođenje inovacija, osnivač Serbia Start Up organizacije za jačanje preduzetnika.  Ona je istakla da naši talentovani preduzetnici ne zaostaju za svetskim trendovima što su i pokazali su na takmičenju FAC Srbija 2016, naglašavajući da su spremni da se uhvate u koštac sa najvećim izazovima kao što su održivost, obnovljivi izvori enerije, primena IT u agro proizvodnji, gastronomiji ili logistici i naš je zadatak da obezbedimo uslove za njihov razvoj, izradu prototipa, testiranje i izlazak na tržište.

Nagradu Garancijskog fonda Vojvodine, za izradu profesionalnog biznis plana i podršku u daljem radu, osvojila je Ana Svilar, preduzetnica firme GreenMindConsulting iz Pančeva i njen tim sa kojim razvija solarnu komoru za kompostiranje.

Drugoplasirani tim Future Agro Challenge Srbija 2016 je Jovica Glišović iz Beograda i Easy-berač, poljoprivredni uređaj za efikasno branje kupina i malina uz visoki stepen zaštite i očuvanja ploda.

Serbia Start Up agro biznis 2016, prvi pratilac je firma Lablogistic iz Beograda i preduzetnik Vladimir Despotović koji sa timom razvija softver koji smanjuje troškove prevoza i povezuje prevoznike sa malim poljoprivrednim proizvođačima.

Drugi pratilac je firma Serbia`s Green iz Smedereva i inovator Milan Petronijević koji je obrazovanje iz astro fizike usmerio na razvoj sistema kolektora za usmeravanje svetlosne energije koji postižu visoke uštede u sistemima staklenika.

Nagrade za ostvarena dostignuća dobili su firma GreenSoft iz Novog Sada i preduzetnik Darko Šolar za razvoj integrisanih informacionih modula koji pomažu upravljanje poljoprivrednom proizvodnom i dostupnost informacija i Miljan Radulović iz MP Centra iz Novog Sada za razvoj super efikasne pumpe za navodnjavanje i ostvarenje značajnih ušteda primenom oscilacija i iskorišćenjem gravitacione sile.

U ovako jakoj konkurenciji, pohvale žirija i mentora dobili su i drugi finalisi i to Know How iz Novog Sada za razvoj socijalnog preduzeća i povezivanje studenata koji kroz praksu stiču kulinarske veštine i isporučuju obroke socijalnim grupama stanovništva, firma INGEL iz Rakovca (opština Beočin) koja radi na razvoju prototipa električnog napajanja poljoprivrednih uređaja preko postojećih samohodnih sistema za zalivanje, zatim Hronoteglica iz Inđije čija osnivačica kombinuje zdrave i visoko hranljive sastojke u posebna gastronomska iskustva i DunavNet iz Novog Sada, firma koja razvija softverska rešenja na klaud sistemima za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Serbia Start Up će nastaviti dalji rad sa učesnicima takmičenja i kao Microsoft partner organizovaće radionice na temu IT u agro proizivodnji i procesima kako bi timove koji razvijaju IT rešenja uključili u Microsoft BizSpark program za podršku startapa u vrednosti od 120.000 dolara profesionalnih servis