Sonic Geometry u Galeriji Reflektor

Autor: Udruženje vizuelnih umetnika Užice
01. Septembar 2021
Sonic Geometry u Galeriji Reflektor

Posmatrači izložbe autorke  Ane Knežević Sonic Geometry koja će biti otvorena 4. septembra u Galeriji Reflektor, za pristup će koristiti set HTC VIVE VR koji se sastoji od laserskih uređaja sa senzroma obrazujući prostornu mrežu uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu, kao i naočare, slušalice i džojstik čijom upotrebom se teleportuje iz jednog u drugi prostor.

Posmatrač na ovoj izložbi imaće osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore koji će ga u potpunosti obuhvatiti, dok iz različitih uglova posmatra čiste forme intenzivne boje i pravilnih geometrijskih oblika, čija debljina gotovo da ne postoji (to jest ima vrednost jednog piksela), a njihov ga obim svojim dimenzijama u potpunosti prevazilazi.

Autorka izložbe, Ana Knežević je interdisciplinarna umetnica  koja je rođena u Beogradu 1976.  godine. Od 2013. godine živi u Njujorku gde radi svetlosne i zvučne  instalacije, crteže i VR instalacije.Od 2017. eksperimentiše sa meditativnm prostornim iskustavima kroz nove teritorije povezane sa  VR tehnologijom. Njene izložbe uključuju 22 samostalne i preko 50 grupnih izložbi.

Ana je  dobitnica CultureHub stipendije i rezidencije u  Njujorku 2018., Pollock-Krasner nagrade u Njujorku 2017., kao i nagrade  CEC ArtsLink u Njujorku za 2012. godinu i nagrade Vladimir Veličković  za 2009. godinu.

Fotografija—Udruženje vizuelnih umetnika Užice