Spomenik na Cigli u Jablanici postaje spomen-kompleks

Autor: Turistička organizacija Zlatibor
23. Jul 2022
Spomenik na Cigli u Jablanici postaje spomen-kompleks

Na istorijskom mestu Cigla u zlatiborskom selu Jablanici 20. jula je održan sastanak o revitalizaciji i održanju spomen-područja posvećenog srpskim junacima koji su pali na ovom mestu u prvim bitkama Velikog rata 1914. godine. U radu sastanka učestvovali su  predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, direktorka JP „Gold Gondola“ Zlatibor i članica TU Jablanica Bojana Božanić,  direktor JP „Vodovod Zlatibor” Milomir Tucović i članovi Turističkog udruženja Jablanica na čelu sa predsednikom Vukomirom Božanićem.


U uvodnoj reči Vukomir Božanić je podsetio da su članovi TU Jablanica u jesen 2012. osnovali Organizacioni odbor za podizanje spomenika za stogodišnjicu odbrane Srbije. Uspešno je ta ideja u delo pretvorena dve
godine kasnije, a potom oformljen Odbor za zaštitu i unapređenje ovog spomen- područja, za čijeg predsednika je izabran Milan Stamatović. Božanić je predstavio i prisutne vlasnike zemljišta, porodice Popović i Ljubojević, koji su izrazili želju da zemlju potrebnu za proširenje spomen-kompleksa daju na poklon.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je lokalna samouprava uvek podržavala sve aktivnosti u zlatiborskim selima. „Na ovom mestu imamo posebnu potrebu i odgovornost prema našim precima koji
su ostavili svoje živote za nas, a mi da dostojno spomen-obeležje ostavimo budućim generacijama“, rekao je Stamatović, izrazivši nadu da će se narod sve više vraćati selu i prirodi. Istakao je da porodice koje poklanjaju zemlju daju pozitivan primer i da vraćaju nadu da će donatorstvo i zadužbinarstvo ponovo oživeti.


Ideja je da se revitalizovan spomen-kompleks, obogaćen novim sadržajima, svečano pusti u turističku funkciju 2024. godine, na desetogodišnjicu podizanja spomenika na Cigli. A to je ujedno i godina kada se obeležava
110 godina od početka Prvog svetskog rata.

Podsećamo da se na uzvišenju Cigla, koje meštani zovu Bijela Glava, u zlatiborskom selu Jablanica odigrala se jedna od velikih bitaka Prvog svetskog rata u odbrani otadžbine od zavojevačke austrougarske vojske, na južnom delu Drinskog fronta. Neposredno posle bitke na ovom mestu, vojnici saborci su svom poginulom majoru bajonetima usklesali sledeći kameni beleg: „Major Vasilije Luković, poginuo 1914. godine. Ispunio svoju dužnost prema Kralju i Otadžbini. Zavidimo ti, i pozdravljamo ti porodicu…“.

Nakon čitavog jednog veka ovaj krajputaš prerastao je u spomen-obeležje, izgradjeno prema idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića, a osim spomenika urađen je i put od centra sela Jablanica prema granici sa Republikom Srpskom, kao i put od centra sela Štrpci od strane Republike Srpske. Opština Čajetina za izgradnju ovog puta i infrastrukture opredelila je 15 miliona dinara. Podršku realizaciji obeležavanja ovog jubileja, kao i izgradnji kompleksa dale su i opštine Priboj i Rudo čiji su preci takođe položili žrtve na Cigli.

Fotografije—Turistička organizacija Zlatibor