Spuštena zavesa Kustendorfa

17. Januar 2019
Spuštena zavesa Kustendorfa

Nagrada Zlatno jaje na 12. Međunarodnom muzičkom i filmskom festivalu Kustendorf pripala je švajcarskom ostvarenju „All Inclusive“ Korine Švingruber Ilić, za kako su obrazložili članovi žirija “humor i neočekivan pogled na našu planetu u ovom trenutku”.

Nagrada Srebrno jaje pripala je Ognjenu Petkoviću za film „Jesenji valcer“ za originalnost sveta, kvalitet režije i snagu scenarija, dok je Bronzano jaje sa ovogodišnjeg Kustendorfa poneo film Sortiranje Mikela Storma Glomstajna za izuzetno efikasnu poruku i jak udarac koji zadaje našem egu.

Na predlog žirija u čijem sastavu su bili Stana Katić, Slobodan Despot, Tankred Ramon i Mišel Amatje uvedene su i dve specijalne nagrade koje su dodeljene Saši Karanoviću za film „Kostakurta“ za kreativni uvid i umetnikov pogled, dok je za koreografiju i estetiku pohvaljena Ilarija Di Karlo za film „Božanstveni put“. Nagrada Vilko Filač za najbolju fotografiju pripala je Nataliji Pič za ostvarenje „I ja imam nešto za tebe“ reditelja Iva Kondefera.

Emiru Kusturici je uručena nagrada Šampion kulture humanitarne fondacije Mkiva iz Južnoafričke Republike. Kusturica  je zatvorio festival u stilu replike „Ne odlazim, ja dolazim“ koju izgovara bivši urugvajski predsednik Hose Muhika u njegovom filmu „Pepe, jedan uzvišeni život“, a kojim je počeo 12. Kustendorf.

„Tako je i s našim festivalom. Besmisleno je da zatvorim festival. Zato, sledeći festival je otvoren“, poručio je Kusturica.

Podsećamo, tokom šest dana festivala, održani su programi Savršene tendecije, Novi autori i Retrospektiva velikana, a mlade filmadžije su učestvovali na radionicama koje su držali gosti festivla kao što su Met Dilon i David Oelhofen, dok su Slavku Štimcu  i Serđu Lopezu uručene Nagrade za buduće filmove.