Srednjoškolci i studenti za inovativni procvat

30. Septembar 2018
Srednjoškolci i studenti za inovativni procvat

Srednjoškolske i studentske inovacije od ove školske godine zvanično je nova kategorija nacionalnog takmičenja za tehnološku inovaciju koje se održava od 2005. godine, najavio je prof. dr Dragan Povrenović, koordinator od početka održavanja takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji. On je predstavnike 22 srednje škole sa područja Zlatiborskog okruga pozvao da motivišu učenike koji imaju ideje da naprave neki novi proizvod ili uslugu.

Inovacije VPTS

 

On smatra da segment srednjoškolske i studentske inovacije u proteklih 14 godina koliko se sprovodi takmičenje, nije bio dovoljno razvijen. Iako je broj prijava tokom jedne godine dostizao brojku od 100, pokazalo se da srednjoškolci i studenti u manjoj meri učestvuju na takmičenju. Uz razumevanje resornog Ministarstva nauke organizatori su dobili šansu da od ove godine uvedu novu kategoriju očekujući da će srednjoškolci i student pokazati svoju inovativnost u kojoj ne oskudevaju istakao je prof. dr Povrenović naglašavajući značaj inovacija koje su osnov razvoja društva i bez kojih nema napretka.

Inovacije profesori

Na ovaj način želimo da podstaknemo mlade ljude da razmišljaju na inovativan način, da se podsete da bi trebalo, pre svega, voleti svoju zemlju i u njoj stvarati, ne misliti samo da se ode u inostranstvo. Upravo kroz pružanje šanse da mogu na kreativan način da razmišljaju, a kada uđu u naš sistem da budu i obučavani duži period, da steknu dovoljno znanja i da na kraju shvate da imaju lep alat u rukama. Želimo da podstaknemo mlade ljude da shvate da ako uključe svoj mozak, svoje ideje, invencije, mogu da kreiraju svoju budućnost. Organizacioni tim ovog nacionalnog takmičenja spreman je da tim ljudima pomogne da na najbolji mogući način nauče sve što je potrebno. Mnogi koji su počeli sa nama i ostaju i dalje u kontaktu sa nama. Na ovaj način smo napravili malu inovativnu vojsku koja sarađuje i stvara zavidne rezultate koji se najbolje vide u činjenici da je na jedan uložen dinar u organizaciju ovog takmičenja, a na osnovu profita firmi koje su stvorene i rade, dobijeno preko 90 dinara, istakao je prof. dr Povrenović.

najbolja-tehnoloska-inovacija

Nagradni fond za 2018. godinu iznosi 5,5 miliona dinara, dok će budžet za narednu godinu iz koga će biti finansirane srednjoškolske i studentske inovacije tek biti formiran.

Same nagrade su najmanje bitni za takmičare, jer znanje i iskustvo koje steknu kroz ovo takmičenje je nešto što nema cenu, uveren je prof. dr Povrenović.


Na svakom svom predavanju govorim mladim ljudima da treba da ostanu ovde, a najtužniji sam dok pišem preporuke onima koji su odlučni u nameri da napuste Srbiju. Svako od nas čini deo sistema u kome živimo i na nama je odluka kako najbolje da se organizujemo i počev od porodice, poslovnog okruženja, lokalne zajednice pa do republičkog nivoa obezbedimo inovativni procvat Srbije, veruje prof. dr Povrenović.


 

Konkurs za inovativnu ideju je otvoren do 1. decembra. Inovatori mogu konkurisati sa idejama počev od jednostavnih već primenjljivih proizvoda  prilagođenih savremenim trendovima, do visokih tehnologija, u oblasti tehničko-tehnološkog, organizacionog ili uslužnog stvaralaštva, očemu svi zainteresovani sve detaljne informacije mogu dobiti OVDE. 

Značajno je istaći da se Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, kao državni projekat, neprekidno održava od 2005. godine. Na dosadašnjim takmičenjima je učestvovalo 2 645 timova i više od 8 500 učesnika, a pokrenuto je više od 85 novih preduzeća, pripremljeno 1 353 biznis planova i poslovnih modela, održano 425 jednodnevnih treninga i angažovano više od 400 recenzenata širom sveta.

Inače, takmičenje se odvija u zajedničkoj organizaciji resornih ministarstava nauke Srbije i Republike Srpske, a koje realizuje Organizacioni tim sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu. Partneri u organizaciji su Privredna komora Srbije i Privredna komora Republike Srpske, Stalna konferencija gradova i opština i mediji.