Stipendije dobra stimulacija

04. Novembar 2016
Stipendije dobra stimulacija

Klasične stipendije učenika i studenata iz tzv. “Titovog vremena” u poslovnom životu Srbije gotovo da više nema ili se svodi na nivo statističke greške. Da kompanije finansiraju školovanje učenika pa zatim da im garantuju posao – to je tek san.Takva kadrovska politika, u današnjim surovim tržišnim uslovima nosi u sebi previše rizika, smatra jedan od vodećih privrednika u Kosjeriću, Željko Blagojević, direktor firme Kepo doo.

Previše je nepoznanica u samom tom procesu, kako za potencijalne kandidate stipendiste, tako i za firme koje treba da ulože značajna sredstva, a sve to sa krajnje neizvesnim ishodom. Čak i uz klauzulu da sredstva moraju biti vraćena, za kompaniju je to previše izgubljenog vremena” – mišljenja je ovaj privrednik.

Direktor kompanije Kepo, međutim, smatra da će najavljeno dualno obrazovanje u Srbiji i u tom smislu doneti neke novine i pozitvne rezultate. Učenici će biti u prilici da praktično provere sebe, svoja interesovanja i mogućnosti, pa na kraju i da na osnovu realnih pararametara kreiraju budućnost i planove. Kompanije, opet, smatra Željko Blagojević, na osnovu realnih pokazatelja u praksi moći će da procene ko eventualno zaslužuje i može da bude stipendista firme. “Za sada je sve na ovom planu delovanje ad hoc, pa takav rizik mogu da ponesu samo kompanije giganti” – zaključuje on.

Titan cenmentara Kosjerić, kompanija na koju se oslanja značajan deo privrednih i društvenih aktivnosti ove opštine, među prvima je u Srbiji promovisala društveno odgovorno poslovanje kao vrlo bitan segment poslovnih aktivnosti kako bi se doprinelo prosperitetu zajednice u kojoj posluje. Inicijative kompanije u domenu unapređenja uslova zapošljivosti i profesionalnog razvoja usmerene su na različite društvene kategorije, ali sa posebnim akcentom na podršku mladih u Kosjeriću. Naročit doprinos kompanija ostvaruje tako što u svojoj organizaciji omogućava srednjoškolcima, studentima i diplomcima da realizuju stručnu praksu i da u neposrednom radu steknu nova znanja i iskustva koja će im koristiti u budućoj karijeri. Kroz program profesionalne prakse u trajanju od tri meseca, koji se organizuje već treću godinu zaredom, mogućnost za profesionalni razvoj imalo je ukupno 26 praktikanta, različitih fakultetskih struka. Pored usavršavanja, polaznici stiču značajne preporuke za stručno napredovanje i pronalazak posla.

Kolektiv Titan cementare u Kosjerić i ove godine uplatio je na račun Fondacije “Evro za znanje” 100.000 hiljada dinara. Ovo je treća godina zaredom kako cementarci pomažu Fondaciju i njene stipendiste i do sada je stipendirano ukupno 30 učenika i studenata iz cele Srbije.

“Mi smo se opredelili da u osnovi pomognemo najbolje, među našim stipendistima su učenici i studenti koji su osvajali nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Srbija je puna vredne i talentovane dece kojoj je potrebna finansijska podrška”, ističe Miroslav Paunović, član Upravnog odbora i jedan od osnivača Fondacije. Želja osnivača je da se izborom kandidata iz različitih sredina širi priča o Fondaciji i razvija osećaj kod mladih ljudi o pripadnosti jednoj zajednici, zatim osećaj davanja i čovekoljublja. Moto Fondacije je da nema bolje investicije od ulaganja u znanje . “Sem uspeha koji je najvažniji pri izboru kandidata vrednujemo i socijalno stanje kandidata, kakva je materijalna situacija porodice iz koje dolazi i koliko je dece školskog uzrasta u porodici. Nama je najteže kada moramo da se odlučimo između kandidata koji su svi odreda odlični i prava je šteta što nemamo sredstava da dodelimo 100-200 stipendija. Bilo bi dobro da nam se pridruži što više pojedinaca i kolektiva sa simboličnim donacijama, nas puno ako damo po malo, učinićemo veliku stvar za našu decu i za Srbiju u celini”, naglašavaju u ovoj Fondaciji uz veliku zahvalnost Titan cementari kao stalnom donatoru.

Najbolje naravno stipendira i opština Kosjerić, ali garacija zaposlenja je minimalna, iako u opštini kažu da se u dodeli stipendija rukovode pre svega kadrovskim potrebama lokalne zajednice. U ugovoru koji potpisuju stipendirani studenti i učenici postoji i klauzula po kojoj ukoliko lokalna zajednice ne može da obezbedi posao stipendija se ne vraća. U Kosjeriću gotovo da ne pamte slučaj da je neka stipendija vraćena, što imlicitno znači da stipendirani student nije našao posao u svojoj opštini i da najverovatije više nije žitelj Kosjerića. Iznos stipendije je od 50 do 80 evra u dinarskoj protivvrednosti po učeniku , a prošle godine realizacija u budžetu po ovoj stavki bila je 574.771.10 dinara.

 

kosjeric_grbOvaj tekst je deo projekta “Obrazovani mladi za bolji Kosjerić” sufinasiran sredstvima opštine Kosjerić za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini.