Studijsko putovanje za sticanje novih znanja

Autor: kjpzlatibor.rs
15. April 2022
Studijsko putovanje za sticanje novih znanja

Radnici Službe za komunalne poslove i Uprave KJP „Zlatibor“ 13. i 14. aprila bili su u poseti Regionalnoj deponiji Subotica i Brantner otpadnoj privredi Novi Bečej, radi upoznavanja sa njihovim načinom funkcionisanja, te usvajanja primera dobre prakse.

Prilikom posete Regionalnoj deponiji Subotica zaposleni su imali prilike da vide kako izgleda prikupljanje i istovar otpada, hala u kojoj radnici na liniji za separaciju ručno odvajaju otpad, postupak baliranja, na kom principu rade kompostilišta i sistem prečišćavanja procednih voda, kao i telo deponije u koju otpad stiže iz sedam opština.

Sa svim ovim upoznali su ih Karolj Gergić – izvršni direktor za tehničke poslove, i Bjanka Čuturilo – stručni saradnik za zaštitu životne sredine i radne okoline. Dobrodošlicu im je poželeo i direktor Regionalne deponije Subotica Gligor Gelerd.

Nakon obilaska Regionalne deponije, slobodno vreme iskorišćeno je za upoznavanje kulturno-istorijskih znamenitosti Subotice, uz pomoć turističkog vodiča, i posetu zoo vrtu.

Poseta Brantner otpadnoj privredi u Novom Bečeju, takođe je bila veoma korisna. To je bila prilika da se od predstavnika preduzeća koje vrši sakupljanje i transport komunalnog otpada u četiri opštine (Kanjiža, Opovo, Kovačica i Novi Bečej) iz prve ruke čuju iskustva vezana za uvođenje sistema primarne selekcije otpada.

O načinu funkcionisanja ovog preduzeća, problemima koji se javljaju ali i rešavaju u hodu, govorili su: Danijel Beronja – direktor preduzeća, Marko Radojčin – stručni saradnik za zaštitu životne sredine i Vladimir Stanisavljević – šef pogona i radionica.

Opšti zaključak je da su dobra organizacija, timski rad i profesionalni odnos prema poslu ključni za uspešno poslovanje. Zato su sa putovanja izvučene najvažnije pouke i primeri dobre prakse.

Ova aktivnost realizovana je u okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza, koji finansira Vlada Švedske, uz podršku KJP „Zlatibor“.

Fotografije preuzete sa www.kjpzlatibor.rs