Subvencije za oživljavanje voćnjaka

18. Avgust 2017
Subvencije za oživljavanje voćnjaka

Do narednog petka, 25. avgusta je otvoren konkurs za podsticaj razvoju voćarstva na području grada Užica, za šta su obezbeđene sertifikovane sadnice Instituta za voćarstvo iz Čačka po subvencionisanim cenama.  

maline tek povezane

 

Sadnica maline (Miker ili Vilamet) poljoprivrednog proizvođača koštaće 20 dinara po komadu, a zainteresovani poljoprivrednici na ovaj način mogu da nabave i sadnice jabuka, šljiva, dunja i kruški.

Nakon konkursa za voćarstvo grad će već početkom septembra po prvi put raspisati konkurs za nabavku polovnih traktora.

 

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica je podsetio da je već tri mesec otvoren gradski konkurs za nabavku sistema za navodnjavanje, a grad po tom osnovu izdvaja do 60 000 dinara. On je istakao da je oko 400 poljoprivrednih proizvođača sa područja Užica iskoristilo republički podsticaj za navodnjavanje.

zelene maline

 

Nešić kaže da se ovogodišnja suša u velikoj meri odrazila na zasade malina i da je bilo zahteva proizvođača za nadoknadu štete. Maline su prvo stradale od kasnog snega krajem aprila a topao vetar koji je duvao na polovine berbe uticao je na sušenje malinjaka i značajno smanjenje prinosa.

 

 

Sneg i grad nisu elementarne već vremenske nepogode, tako da i pravno gledano lokalne samouprave nemaju osnova za nadoknadu štete poljoprivrednim proizvođačima, tvrdi Nešić, naglašavajući da je i lično poljoprivredni proizvođač koji je osetio posledice nepovoljnih vremenskih neprilika.

ucvetalo drvoInače, prema podacima iz 2013. godine Regionalne privredne komore Užice na području grada najveći voćarski zasadi su šljivici sa preko tri i po miliona stabala, na drugom mestu su zasadi jabuka koji su tri puta manji. Na području grada još se gaje kruške i dunje, a zasadi maline su prevazišli 550 hektara.