Suša izazvala vanrednu situaciju

28. Avgust 2017
Suša izazvala vanrednu situaciju

Na celoj teritoriji opštine Nova Varoš uvedena je vanredna situacija zbog problema u vodosnadbevanju koji su posledica dugotrajne suše, a odluku je jutros doneo Opštinski štab za vanredne situacije.

Apelu za pomoć odazvala se Vojska Srbije koja je već uputila dve kamionske cisterne za vodu, ukupne zapremine deset kubika.

 

Vojne cisterne su od juče na terenu i sve dok bude potrebe dopremaće vodu za piće meštanima iz ugroženih sela. Radićemo u kordinaciji sa predsednicima mesnih zajednica koji su najbolje upućeni u situaciju na terenu-kaže Radivoje Bujišić, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Najteža situacija je u selima na padinama Javora, poznatom stočarskom kraju, a problema sa vodom ima i u drugim delovima opštine.

Situacija je alarmantna, zbog čega smo kao i pre pet godina zatražili pomoć vojske, a očekujemo i pomoć države u nafti za rad cisterni. Ni najstariji meštani ne pamte ovako visoke temperature u ovo doba godine, a problema ima u gotovo svim selima.

Zbog dugotrajne suše utanjila su izvorišta i presušili planinski potoci , a od jutros je suvo korito i reke Vrševine u Božetićima na kojoj su meštani pojili stoku. Ukoliko voda ponire negde uzvodno u koritu, kšto se ranije dešavalo, saniraćemo oštećenje, ali ako je Vrševina presušila zbog vremenskih neprilika u velikom smo problemu- kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.