Sutra počinje mala matura

Autor: agencije
16. Jun 2019
Sutra počinje mala matura

Sutra je test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u utorak iz matematike, a u sredu kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija). Sva tri dana testovi će biti polagani od 9 do 11 časova. Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da “zarade” maksimum 60 bodova, a mala matura položena bez greške donosi preostalih 40 poena.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da će završni ispiti za osnovce biti test i za škole i za đake, a da oni nisu prepreka, već potvrda znanja koje su đaci stekli. Govoreći za RTS, Nedeljković kaže da testovi imaju tri funkcije – dokaz da je đak završio školu, proveru same škole i nastavnika i najvažniju, selekcionu, na osnovu koje će đaci steći usov da se upišu u izabranu srednju školu.


Đake će dočekati razredne starešine koji će ih uvesti u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor, a nakon toga njih će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnici, kojima nije dozvoljeno da pomažu deci u rešavanju testova. Osmacima se savetuje da pažljivo čitaju pitanja jer deca najčešće daju pogrešne odgovore zbog nedovoljne pažnje u čitanju postavljenih pitanja. Odgovori moraju biti napisani hemijskom jer se običnom olovkom neće priznavati.


Podsećamo, najtraženija srednja škola u Srbiji prošle godina bila je Ugostiteljsko-trgovačka škola zbog smera kulinarski tehničar, gde je na jedno mesto konkurisalo čak 11 učenika. Kako pokazuju brojke, prošle godine ovaj smer kao prvi na listi želja stavilo je 319 đaka, a samo 30 malih maturanata ima priliku da bude na ovom profilu.

Popularna je i Vazduhoplovna akademija, koja je jedina škola tog profila u zemlji u kojoj za jedno mesto konkuriše i do 12 đaka. Diploma ove škole priznata je u zemljama Evropske unije.

Prema podacima Ministarstva prosvete u prvih pet najtraženijih škola bile su i medicinske i škole elektro-struke, posebno profili IT tehničari i administratori mreže.

Kada je reč o trogodišnjim školama, najpopularniji smerovi su maser, kuvar i ženski frizer.