Svaki četvrti kilogram maline je iz Srbije

10. Maj 2016
Svaki četvrti kilogram maline je iz Srbije

Predstavnici više od 19 zemalja sveta, proizvođači i prerađivači maline, hladnjačari, njih preko 300, okupilo se u Šapcu na desetoj Svetskoj konferenciji proizvođača i prerađivača maline koja se održava od 9 – 11. maja kako bi razmenili iskustva, saznali najnovije trendove u proizvodnji maline, ali i promovisali malinu. Gostima iz inostranstva je omogućeno da drugog dana skupa obiđu srpske malinjake i hladnjače i upoznaju se na licu mesta sa načinom rada u Srbiji.

Kao najvećem svetskom proizvođaču i izvozniku maline, Srbiji je pripala čast da posle uspešne Pete Svetske konferencije, koja je bila u organizaciji naše zemlje 2006, ponovo bude domaćin ove sada jubilarne konferencije. Konferenciju je otvorio predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja hladnjača Srbije Zlatko Milutinović koji je rekao da mu je čast i zadovoljstvo što je Srbija po drugi put domaćin ove Svetske konferencije, i da je uveren da će ovaj skup biti koristan svima, kako proizvođačima tako i prerađivačima maline.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić je istakao da od maline Srbija godišnje zaradi preko 280 miliona dolara, na šta je Vlada Srbije veoma ponosna” i da će Vlada Srbije nastaviti da radi na edukaciji i pomoći poljoprivrednim proizvođačima u proizvodnji maline. Želimo da imamo još više proizvođača maline koji će sirovu malinu preraditi u proizvod koji će imati dobru cenu na tržištu”, rekao je ministar Sertić.

U ime International Raspberry Organization – IRO obratio se predsednik organizacije Antonio Domingez, izrazivši zadovoljstvo što je po drugi put u Srbiji, zemlji najvećem proizvođaču maline na svetu. ”Prvi ovakav skup dogodio se davne 1997. godine u Čileu kada smo uvideli da je neophodno da se proizvođači i prerađivači maline okupe i upoznaju. Sledeća Konferencija je bila u SAD-u kada je osnovan IRO. Ponosan sam što posle 17 godina ova Organizacija i dalje postoji, najviše jer smo jedni drugima potrebni. Osnovni ciljevi konferencije jesu konstantna razmena informacija, promovisanje potrošnje maline, lakša komunikacija i dobro razumevanje, kao i pravedna konkurencija. Bitna su jasna pravila na tržištu i da se međusobno poštujemo”, rekao je Domingez.

U 2015. godini svetska proizvodnja maline je bila 420 hiljada tona, dok je Srbija najveći proizvođač maline sa 110 hiljada tona godišnje, slede je Poljska, SAD i Čile. “Dobrodošli u zemlju koja proizvodi svaki četvrti kilogram maline u svetu”, rekao je Duško Radulović, član UO Poslovnog udruženja hladnjača Srbije predstavljajući podatke o proizvodnji maline u našoj zemlji.