Sve spremno za prve Miholjske susrete sela u Kremnima

Autor: uzice.rs
29. Oktobar 2021
Sve spremno za prve Miholjske susrete sela u Kremnima

U subotu 30. oktobra u Kremnima će biti održani prvi Miholjski susreti sela u organizaciji Grada Užica, a uz podršku Ministarstva za brigu o selu. Za ovaj nacionalni projekat pomenuto ministarstvo opredelilo je 43 miliona dinara bespovratnih sredstava za 86 lokalnih samouprava.

Po rečima Mirjane Radivoječević pomoćnice gradonačelnice Užica, grad je dobio maksimalnih 500 hiljada dinara.

“Mi smo za ovu namenu izdvojili još 400 hiljada dinara, da bi se sve ono što je zamišljeno organizovalo što bolje. Ovo su prvi susreti koji se organizuju na ovakav način sa idejom da postanu tradicionalni. Pored Kremana, sela koje je ove godine domaćin Miholjskih susreta, u narednom periodu u planu je oganizacija susreta i u ostalim selima na teritoriji grada Užica. Cilj ove manifestacije je što veći društeveni doprinos, druženje ljudi u selima, čuvanje tradicije i istorijskog nasleđa koje je u našim selima veliko”.

Miodrag Petković član Gradskog veća za finansije ističe da je manifestacija zamišljena tako da  doprinese negovanju tradiconalnih vrednosti i pospešivanju kulturnog, društvenog i sportskog života u našim selima. Manifestacija je podeljena u četiri dela, jedan je sprotsko nadmetanje u 6 disciplina, nadvlačenje konopca, skok u dalj, bacanje kamena sa ramena, šah, stoni tenis i mali fudbal. Drugi deo manifestacije tiče se naših najmlađih učenika seoskih osnovnih škola. Sproveli smo likovni i literalni konkurs na temu “Moje selo” i imali smo sjajan odziv mališana, stiglo je oko 70 radova. Pored takmičarskog imaćemo i revijalni deo gde će nastupiti pevačke grupe koje su brojne u našim selima, a učestvovaće i jedna sekcija Muzičke škole. Planiran je i izlagački deo koji se tiče tradiconalnih proizvoda vezano za domaću radinost, stare zanate”.

Po rečima Miroljuba Popovića predsednika MZ Kremna, meštani ovog sela su za zadovoljstvom i oduševljenjem prihvatili da budu domaćini “Miholjskih susreta sela”.

“Više od decenije u kremnima nije održan ovakav zabavno-rekreativni sadržaj. Ovo je dobra poruka i od strane države i lokalne samouprave da stanovništvo u seoskim sredinama nije zaboravljeno i da mlađe generacije mogu da računaju na podršku, da se opredele da ostanu da žive na selu i tu stvaraju porodice. Pozvao bi sve mesne zajednice kako seoske tako i gradske da dođu sutra u Kremna da se družimo i  da učestvuju u takmičenjima”.

Foto—Dragica Tomić

Na prvim susretima sela u Kremnima očekuje se oko 250 učesnika a prijave su moguće do samog početka manifestacije. Obezbeđene su i vredne nagrade a svečano otvaranje zakazano je za 10 časova u dvorištu Osnovne škole “Bogosav Janković”.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.