Sve što može da iznenadi skijaše na početku sezone na Torniku

Autor: Slavica Panić/Nova.rs
23. Decembar 2021
Sve što može da iznenadi skijaše na početku sezone na Torniku

Sa početkom skijaške sezone na Torniku, sutra zvanično počinje zimska turistička sezona na Zlatiboru. Ove godine, sa radom skijališta biće usklađena i gondola koja će skijaše iz turističkog centra prevoziti do ski staza i nazad. Cene ski pasa na Torniku su nešto više u odnosu na prošlu godinu dok je cena vožnje gondolom ostala nepromenjena. Tokom zimske sezone očekuje se da će na Zlatiboru svakodnevno biti oko 30.000 turista dok će tokom novogodišnjih praznika taj broj biti bar za 10.000 veći.

Posle 15 dana, koliko je trajao polugodišnji servis i detaljan pregled, zlatiborska gondola danas je ponovo počela sa radom. Od sutra, kada na Zlatiboru zvanično počinje zimska turistička sezona, gondola će putnike od centra Zlatibora do Tornika i skijališta, prevoziti svakog dana od 8, 30 do 15 časova a poslednja vožnja sa Tornika je od 16 časova.

“Ovo je prva zimska turistička sezona na Zlatiboru koja će početi sa gondolom koja se pokrenula 11. januara ove godine. Odlazak do skijališta Tornik je sada dosta jednostavniji, atraktivniji ali pre svega kraći. Umesto puta od oko 19 kilometara, koliko je otprilike od centra udaljeno skijalište, ako se vozite kolima, taj put je sada desetak kilometara kraći. U saradnji sa Skijalištima Srbije na početnoj stanici smo organizovali i prodaju karata za sve sadržaje na Torniku”, rekao je za Nova.rs pomoćnik direktora JP “Gold gondola” Milomir Tucović.

Tucović dodaje da je cena vožnje gondolom nepromenjena u odnosu na prvobitnu. Karte za oba smera je 1.000 dinara, za decu 550 a za grupne vožnje odobrava se dodatni popust.

Za manje od godinu dana, od početka rada do danas, zlatiborska gondola je prevezla oko 250.000 putnika. Ona predstavlja najveću turističku atrakciju Zlatibora za koju je od prvog dana postoji najveće interesovanje turista u odnosu na sve druge sadržaje koje Zlatibor nudi.

Ski sezona na Torniku počinje u petak, 24. decembra, kada će skijanje u ovom ski centru biti besplatno. Tokom subote i nedelje će važiti popust od 30 odsto na cenu ski karata. Radno vreme centra tokom zimske sezone biće svakog dana od 9 do 16 časova. Ski centar Tornik sezonu će započeti punim kapacitetom.

“Radiće sve četiri staze, Zmajevac, Tornik, Čigota i Stankova ravan a u funkciji će biti i ski lift i šestosedna žičara. Pored toga radiće i dva poligona za skijaše početnike i za decu. U ski centru Tornik trenutno ima oko 30 cm utabanog snega. Posle četiri godine cene su nešto veće ali su karte u pretprodaji, još od novembra mogle da se kupe po starim cenama, što je veliki broj skijaša i iskoristio. Kupovina karata preko web shopa nudi stalni popust od 5%”, rekla je za naš portal ispred JP “Skijališta Srbije” Ana Jovanović.

Dnevna cena ski pasa za odrasle na Torniku od petka biće 2.500 dinara, za decu 2.000 a za seniore 2.200 dinara. Popusti se odobravaju za višednevne karte pa su tako sedmodnevne cene za odrasle 10.800, za decu 7.000 a za seniore 9.700 dinara. Dodatni popusti odobravaju se za porodične pakete i DUO prenosive karte za četiri do deset dana. Cena pojedinačne karte za vožnju žičarom je 500 dinara za odrasle, za decu 350 a za seniore 400 dinara.

Skijaška sezona na Zlatiboru kao i na Staroj planini, u odnosu na Kopaonik, počinje uvek kasnije zbog niže nadmorske visine i manje snežnih padavina. U funkciji će biti i sistem za veštačko osnežavanje koji se pokreću na temperaturi od minus tri stepena.

 

Najbolja podloga, koja traje tokom čitave sezona, kako kažu u Skijalištima Srbje, stvara se od mešavine prirodnog i veštačkog snega. Očekivanja su da će ove ski sezone, broj skijaša na Torniku biti još veći i da će brojku od 2.500, koliko je u jednom danu do sada bilo najviše skijaša tokom prethodnih sezona, biti premašena.

Sa ski sezonom na Torniku zvanično počinje i zimska turistička sezona na Zlatiboru. Prema trenutnom interesovanju turista, očekivanja turističkih radnika su da će ovo biti rekordna zimska turistička sezona po broju posetilaca.

“Očekujemo uspešnu sezoni a tokom novogodišnjih praznika između 40 i 45 hiljada gostiju. U ostalom delu sezone, prema sadašnjiem interesovanju i rezervacijama, na Zlatiboru će do kraja januara svakodnevno boraviti oko 30.000 turista. Svi raspoloživi sadržaji su spremni pa sezonu dočekujemo u punom kapacitetu”, rekao je za Nova.rs direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.

Do Nove godine ostala je nedelja dana. Smeštajni kapaciteti su popunjeni oko 90% pa smeštaj na Zlatiboru, kao što je to bilo pre mesec dana, više nije lako pronaći. Oni koji su na vreme rezervisali boravak, koji je tokom novogodišnjih praznika inače najskuplji, znatno su bolje prošli od onih koji tek planiraju rezervaciju. Svaki dan bliži Novoj godini podiže cene pa su i manji apartmani dostigli i 100 evra po danu.