Koncerti, smeštaj i bina

01. Avgust 2016
Koncerti, smeštaj i bina

Gradski kulturni centar koji je u Užicu otvoren u junu 2010. godine u prostoru nekadašnjeg Doma Vojske tokom godine kroz različite događaje osim lokalne privuče pažnju i publike iz drugih gradova Srbije, ali i Crne Gore i Republike Srpske.

U prostoru Gradskog kulturnog centra tokom trajanja Kulturnog leta, odvija se niz manifestacija. Već u četvrtak, 4. avgusta od 21 sat u bašti GKC-a po prvi put će biti održano predtakmičenje demo bendova za učešće na jubilarnoj 50.Zaječarskoj gitarijadi. Zainteresovani bendovi treba da se prijave u GKC-u do srede u ponoć popunjavanjem obrasca (tokom radnog vremena od 8- 24 časa). Nekoliko bendova to je već učinilo, a sve njih ocenjivaće žiri u sastavu Nikola Janković, novinar, Miloš Milojević, član benda „The Highlanders“ i Saša Stojčić u ime Zaječarske gitarijade. Ulaz na ovu svirku je slobodan, naglašava Jelena Vasović, v.d. direktora Gradskog kulturnog centra. Ističe da je već 5. avgust od 20 sati i 30 minuta rezervisan za ljubitelje evergrina kada će nastupiti solista PGP-a Miloš Radović. Karte za ovaj koncert u pretprodaji se već mogu kupiti po ceni od 200 dinara. Vasovićeva dodaje da je na repertoaru ove ustanove, već 7. avgusta od 21 čas koncert DJ& Dinamika, koji sviraju klasičnu i elektro muziku (karte u pretprodaji 300 dinara).

Grupa Divanhana koja izvodi tradicionalnu muziku nastalu uz uticaj jazz-a, pop-a i klasične muzike 20. veka u novim aranžmanima publici u Užicu predstaviće se 13. avgusta od 20 časova i 30 minuta. Bend neguje i prezentuje ne samo tardicionalnu muziku Bosne i Hercegovine, već i tradicinalnu miziku Balkana, sa posebnim osvrtom na sevdalinke.

Divanhanu je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata Muzičke akademije iz Sarajeva. Osim izuzetne posećenosti njihovih koncerata na prostoru bovše SFRJ, ebend učestvuje na festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i u Srbiji. Od 2013. započeli su i evropsku turneju na kojoj beleže izuzetno uspešne koncerte u Švedskoj, Nemačkoj, Češkoj i Turskoj. Karte i za ovaj koncert se mogu kupiti u pretprodaji po ceni od 300 dinara, kaže Vasovićeva.

Ona dodaje da se aktivnosti kao što su radionice i žurke u okviru tardicionalne manifestacije Licidersko srce, održavaju od 15. do 19. avgusta kada je Užice domaćin dečjim folklorima iz celog sveta.

Drugog septembra od 20 časova nastupiće grupa “Drugi način” poznata po pesmama Stari grad i Piši mi. Za njihov nastup već vlada veliko interesovanje ne samo domaće publike nego iz Beograda, Kraljeva i drugih gradova Srbije, ali i iz Crne Gore i Republike Srpske. Karte se i za ovaj koncert već nalaze u pretprodaji ikoštaju 600 dinara.

Njihov koncert, kao i drugi događaji čiji domaćin je GKC ali i druge kulturne institucije u gradu, dokaz su decentralizacije kulture i činjenice da kvalitetni kulturni sadržaji mogu da se organizuju i u manjim gradovima i opštinama. Za Užice je ovo važno, jer naš grad već jeste kulturni centar regiona, ali stalno moramo raditi na dodatnom podizanju kulturnih i svih drugih kapaciteta, smatra Vasovićeva. Zbog toga je dobro i što je Turistička organizacija Užica pokrenula priču o adaptaciji trećeg sprat GKC-a koji će biti rekonstruisan i gde će se dobiti 10 do 12 soba za smeštaj u samom centru grada.

Nada se da će i Ministrastvo kulture na čijem konkursu Gradovi u fokusu se Užice našlo među 10 odabranih, prepoznati ozbiljnost i spremnost da Užice bude jedan od gradova koji će dobiti sredstva. Konkretno u okviru ovog projekta Gradski kulturni centar je konkurisao za dva miliona i 300 dinara koliko je novca potrebno za kompletnu rekonstrukciju letnje bine. 14. jula GKC je posetila delegacija Ministarstva kulture predvođenja Aleksandrom Fulgosi koja je vrlo pozitivno ocenila ovu instituciju u čijem prostoru se dešava dosta različitih sadržaja koji okupljaju sve generacije, ne krije zadovoljstvo Vasovićeva. Plan je da se tokom leta mala bina iskoristi za potrebe lokalnih bendova koji vežbaju unutar GKC-a, kako bi se što više publike uključilo u lokalnu muzičku scenu, zaključuje Vasovićeva.