Tekstilstvo šansa Prijepolja

22. Maj 2016
Tekstilstvo šansa Prijepolja

U okviru projekta ,,Brži ekonomski razvoj kroz unapređenje tekstilne industrije” predstavljene su planirane aktivnosti koje su usmerene na pronalaženje pouzdanog inostranog partnera, radi sigurnijeg i ekonomski isplativijeg plasmana na međunarodnom tržištu, prvenstveno tržištu Nemačke. Ovaj projekat finansijski je podržan od strane Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije preko programa Evropski PROGRES sa oko 40.000 evra.


Uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko Evropskog PROGRESa, deset malih i srednjih tekstilnih preduzeća u Prijepolju će unaprediti svoju konkurentnost uvođenjem dizajnerskih inovacija, poboljšanjem marketinga i međunarodnom promocijom ovih biznisa. Partneri Klastera na ovom projektu su opština Prijepolje i Tehnička škola Prijepolje.
Ono što je veoma važno i što doprinosi poboljšanju tekstilne industrije u Prijepolju jeste i obuka učenika Tekstilne škole za rad ma mašini za komjutersko modelovanje, jer se na taj način stvaraju uslovi za dobijanje kvalitetne i kompetentne radne snage, za kojom i trenutno postoji velika potražnja“, kazala je koordinatorka projekta Klastera tekstilaca Prijepolje Snežana Kijanović.


Sa ciljem povećanja baze potencijalnih kupaca, u okviru ovog projekta rađeno je i istraživanje nemačkog tržišta tekstila, što je pokazalo da je njegova najveća potreba zapravo za tehničkom vrstom tekstila.
Istraživanje je završeno na taj način što smo došli do nekoliko hiljada kontakata koje mogu da budu potencijalni kupci, a zaključci pokazuju da je najveća potreba za tehničkim tekstilom, odnosno za radnom i zaštitnom odećom“, istakla je konsultant Klastera Dušica Gaković.


Uskoro je planirana i prezentacija klastera tekstilaca iz Prijepolja u nemačkom gradu Frankfurtu, kako bi na taj način prijepoljski tekstilci ostvarili direktne kontakte sa predstavnicima nemačkih kompanija, što bi stvorilo mogućnosti za njihovu dalju saradnju.