“Tradicija Nova” od danas do 25. oktobra u Užicu

Autor: uzice.rs
18. Oktobar 2021
“Tradicija Nova” od danas do 25. oktobra u Užicu

Užice će po treći put od 19. do 25. oktobra biti domaćin Etno-samita Tradicija Nova, manifestacije koja okuplja teoretičare i praktičare koji tokom sedam dana kroz okvire radionica, konferencija i festivalskih izvođenja promišljaju budućnost tradicionalne pesme i igre.

Uz zahvalnost što su organizatori upravo Užice izabrali za mesto gde će se manifestacija održati i ove godine, zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović poželeo je dobrodošlicu svim učesnicima.

“Siguran sam da su organizatori sa razlogom odabrali baš Užice za domaćina manifestacije koja ima ozbiljnu misiju, da poveže prošlost i tradiciju sa sadašnjošću i budućnošću. U prilog tome govori činjenica da u našem gradu veoma uspešno žive festivali Licidersko srce, Bijenale Suva igla, JPF, Žestival, Zlakuška kolonija. Užice je i grad folklora, a užički kraj obiluje i bogatim kulturno istorisjkim nasleđem. Mi ćemo sigurno i ovog puta biti dobri domaćini svim učesnicima, a naši sugrađani uživaće u svim planiranim sadržajima”.

Vladimir Dekić direktor Ansambla KOLO kaže da je vođen idejom budućnosti, ovogodišnji program koncipiran kao spoj tradicionalnog i savremenog.

“Publika će imati priliku da se upozna sa repertoarom ansambla Libercuatro, kao i sa umećem višestruko nagrađivanog maestra Petra Marića koji će izvesti svetski popularna dela u aranžmanu za elektronsku harmoniku. Publika će takođe imati priliku da pogleda predstavu “Boli kolo” kao i plesnu predstavu “Slovo ljubavi”. Publiku na velikoj sceni Narodnog pozorištra očekuje i zajednički koncert Ansambla KOLO i Ansambla SLUK iz Slovačke”.

“Ovogodišnja radionica inspirisana je pesmom „Smrt Omera i Merime“. Predstava nastala tokom radionice ove godine će prvi put izaći iz uobičajene „scene kutije“ i smelo osvojiti celokupnu scenu Narodnog pozorišta Užice.  Nacionalna naučna konferencija u okviru Etno-samita Tradicija Nova u organizaciji Ansambla KOLO i Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba okupiće brojne stručnjake u oblasti izvođačkih umetnosti koji će tokom pet dana promišljati i analizirate puteve razvoja tradicije i njenog baštinjenja”, dodaje Dekić.

Organizatori naglašavaju i da će zbog epidemiološke situacije program biti dostupan i putem interneta na stranicama manifestacije i društvenim mrežama, a po prvi put pored direktnih i odloženih prenosa  na programu TV5 svakog dana od 19. do 25. oktobra biće emitovana Hronika Etno-samita Tradicija nova.  Svečano otvaranje zakazano je za utorak 19. oktobar u 19 časova u Svečanoj sali Gradske kuće.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.