Transformacija GKC-a kroz projekat Prestonica kulture Srbije

Autor: uzice.rs
24. Septembar 2023
Transformacija GKC-a kroz projekat Prestonica kulture Srbije

“Na radost Užičana svih generacija, a zahvaljujući projektu “Užice – Prestonica kulture Srbije 2024. godine”, dobićemo još jedan savremeno uređen i opremljen prostor u Gradskom kulturnom centru”, istakla je obilazeći radove na rekonstrukciji Velike sale i izgradnji lifta za osobe sa invaliditetom, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“U toku je kompletna rekonstrukcija prostora Velike sale gde će biti urađeni elektro,mašinski i ostali građevinski radovi, kao i radovi na ventilaciji, sistemu grejanja i hlađenja. Vrednost pomenutih radova je oko 72 miliona dinara i prema ugovoru trebalo bi da budu završeni do kraja februara naredne godine. Po završetku pomenutih radova Gradski kulturni centar biće prebačen na sistem daljinskog grejanja, tačnije na kotlarnicu Lipa koja kao energent koristi gas. Takođe ono što je važno je da su u toku i radovi na izgradnji lifta za osobe sa invaliditetom, čime će njima biti omogućen pristup i Velikoj sali, ali i konačištu Grad koje se nalazi u ovom objektu. Lift će biti završen do kraja ove godine, a vrednost tog projekta je 10 miliona dinara”, dodala je gradonačelnica Užica.

Prema njenim rečima ovi radovi tek su početak svih planiranih, jer u toku naredne godine na prostoru stare streljane biće izgrađen Dečiji kulturni centar i Muzej keramike. Završen je i usvojen urbanistički projekat, a do kraja godine biće završena neophodna projektno- tehnička dokumentacija, obezbeđena građevinska dozvola i najverovatnije raspisan tender za izvođača kako bi se sa radovima krenulo sa početkom građevinske sezone.

“Raspisana je i javna nabavka za zamenu stolarije za prostor u Narodnom muzeju Užice u kome će biti stalna postavka “Užice kroz vekove”. Radićemo i rekonstrukciju kuće Mihaila Milovanovića u Ribaševini, Legat Ljube Simovića u Narodnoj biblioteci Užice, Dinarsko-ribarsko naselje u Mokroj Gori kao i stazu svetlosti u klisuri reke Đetinje. Sve ove projekte realizovaćemo tokom naredne godine, koja će pored pomenutih infrastrukturnih radova biti obeležena i zaista velikim brojem novih kulturnih sadržaja, festivala i događaja. Sa velikom radošću ali i veoma odgovorno pristupili smo realizaciji svih programom predviđenih projekata i sigurni smo da ćemo u potpunosti opravdati titulu koja nam je dodeljena od strane Ministarstva kulture”, zaključila je gradonačelnica.

Prema rečima Filipa Baralića direktora Gradskog kulturnog centra ova ustanova nakon svih planiranih radova doživeće potpunu transformaciju.

“Početkom marta meseca imaćemo savremenu veliku salu, koncertnu dvoranu, koja će imati klimu, grejanje, novu scenu i neka tehnička rešenja kojima ćemo mi unaprediti naš rad. Radiće se i rekontrukcija studija, imaćemo i gluvu sobu da pružimo i takvu vrstu usluge,tu je prostor Omladinskog kluba takođe a na Dečiji kulturni centar, koji će posle Beograda i Niša imati i Užice, svi ćemo biti veoma ponosni”.

Baralić naglašava i da će programski publici biti ponuđeni brojni novi sadržaji, od kojih su neki u manjem obimu zaživeli tokom ove godine.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs