“Tri zime” najbolja predstava 26. JPF u Užicu

08. Novembar 2021
“Tri zime” najbolja predstava 26. JPF u Užicu

Stručni žiri 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u sastavu: Vida Ognjenović – predsednica žirija, Dario Harjaček –član žirija, Radivoje Dinulović – član žirija, Maja Mrđenović – član žirija  i Edvin Liverić –član žirija doneo  je odluku o nagradama Ardalion.  

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – ”Tri zime” po tekstuTene Štivičić, u režiji Jasne Djuričić, u produkciji Pozorišta Promena iz Novog Sada 

Obrazloženje: vrhunska energija mladih glumaca, umeće oblikovanja karaktera, izgradjen stav prema relevantnoj temi  koja je odlično korespodnirala sa gledalištem.

 

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU Egonu Savinu, za režiju predstave ”Pučina” po tekstu Branislava Nušića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje: Sigurnom rediteljskom rukom i odličnim poznavanjem Nušićevog opusa Egon Savin je i ovoga puta pokazao da svakom delu pristupa istraživački i sa suptilnim odnosom prema psihologiji likova čini Nušićev tekst bliskim savremenoj publici.

 

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU Hani Selimović za ulogu Eve u predstavi ”64” po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović, u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: Senzibilnom, preciznom, eruptivnom snagom igre Hana Selimović nosi predstavu ”64” namećući vrhunski ritam i punu glumačku izražajnost tekstu Tene Štivičić.

 

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGUNenadu Jezdiću za ulogu Vladimira Nedeljkovića u predstavi ”Pučina” po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina u  produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje: Snažnim glumačkim promišljanjem nijansi Jezdić uspeva da izrazi  psihološku kompleksnost lika Vladimira Nedeljkovića, koji je u suštini žrtva i sopstvene ambicije i manipulacije okoline.

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Darku Nedeljkoviću za scenografiju u predstavi ”64” po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u  produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: Svedenim, jasnim i snažnim scenografskim sredstvima Darko Nedeljković je uspostavio prostor igre  visokog potencijala i delikatne likovnosti koja je u potpunoj saglasnosti sa svim ostalim komponentama predstave

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi ”Pučina” po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina u  produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje:Promišljenom stilizacijom Lana Cvijanović je postigla čistotu linije kostima i punu izražajnost kojom značajno doprinosi celini predstave.

  1. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGUBranislavu Zeremskom za ulogu Olivera u predstavi ”64”

Po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: Lucidno promišljajući reski način odbrane  zastarelih stavova lika namćorastog oca, Zeremski postiže visoku razinu i komike i realizma čime budi kod publike osećaj topline i  nežnosti.

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada        POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» – ansamblu predstave”Tri zime” po tekstu Tene Štivičić u režiji Jasne Djuričić u porodukciji Pozorišta Promena iz Novog Sada.

Obrazloženje: vrhunskom energijom i zajedništvom igre  ansambl predstave je postigao snažnu i direktnu razmenu energije sa publikom koja je puna  4 sata disala sa njima.

  1. Specijalna NAGRADA ARDALION –    Marku Djokiću za dizajn svetla u predstavi ”64” po tekstu  Tene Štivičići u režji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: znalačkim postupkom Djokić svetlom ostvaruje dinamičnu dramaturgiju prostora čime postiže novu dimenziju u strukturi predstave.