U Arilju počinje izgradnja toplane na biomasu

Autor: e2.rs, GZS
28. Maj 2020
U Arilju počinje izgradnja toplane na biomasu

Za mesec dana počeće izgradnja toplane na biomasu koja će se nalaziti iznad Doma zdravlja, rekao je za GZS predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković. Oko 30% otpada imaćemo od malina i kupina, a preostali deo od Srbija šume. Ušteda će biti ogromna jer smo se do sada grejali na mazut, ugalj i lož ulje. Od svih obnovljivih izvora enerije u Srbiji, biomasa ima najveći potencijal, a kapacitetima na biomasu siguran sam da ćemo u godinama pred nama, povećati udeo energije iz obnovljivih izvora, dodao je predsednik opštine Arilje, prenosi GZS.

Projekat zamene kotlova i gradnje malih toplana na biomasu čija je namena grejanje javnih objekata sprovela je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u gradovima i opštinama širom Srbije.


Ugovorena vrednost javne nabavke iznosi 177, 5 miliona dinara a ugovor je zaključen u aprilu. Odabrana je zajednička ponuda grupe kompanija koju čine: beogradske firme IsoPlus, Adriacore, Oden, TVI, Global 100Solutions, Termo Univerzal, Gas Tedž iz Inđije i kompanija Giles Energie-und Umwelttechnik GmbH & Co KG Gmuden, iz Austrije.


Kako se navodi u dokumentaciji, za snabdevanje toplotnom energijom javnih objekata u Arilju, na delu parcele Zdravstvenog centra Užice-Arilje, predviđen je kompleks nove kotlarnice na drvnu sečku sa mesečnim skladištem drvne sečke, platoom i saobraćajnim površinama.