I u 2021. godini subvencije za kupovinu elektro i hibridnih vozila

16. Januar 2021
I u 2021. godini subvencije za kupovinu elektro i hibridnih vozila

Na sednici Vlade Srbije krajem decembra prošle godine usvojena je odluka kojom su iz budžeta za 2021. godinu obezbeđena sredstva za subvencionisanu kupovinu električnih i hibridnih vozila u iznosu od 120 miliona dinara, odnosno oko milion evra kako bi se umanjili negativni efekti zagađenja vazduha i ono i značajno smanjilo.

Organizacije civilnog društva smatraju da bi ovaj novac umesto u skupe automobile trebalo preusmeriti u povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima građana koji su u lošijoj materijalnoj situaciji.

Nevladine organizacije pre mesec dana pokrenule su i potpisivanje peticije da se promeni namena subvencija koju je dosad podržalo više od 40.000 građana. U međuvremenu Vlada Srbije je usvojila novu uredbu o subvencionisanju kupovine novih električnih i hibridnih vozila, kojom je potvrdila odluku iz budžeta da podrži nabavku ekoloških automobila, i razradila detalje.

Inače, ove subvencije uvedene su u martu kao jedna od mera da se smanji zagađenje vazduha. U suštini ovo je bila i jedina mera za smanjenje zagađenja. Subvencije prema uredbi iznose od 250 do 5.000 evra, a najniža cena električnih i hibridnih automobila u Srbiji je oko 20.000 evra.