U osnovnoj školi “Stari grad“ postavljeni UV indikatori za očitavanje intenziteta sunčevog zračenja

28. Jun 2020
U osnovnoj školi “Stari grad“ postavljeni UV indikatori za očitavanje intenziteta sunčevog zračenja

U ukupno tri osnovne škole u Užicu, Čajetini i Čačku , u proteklih mesec dana postavljeni su UV indikatori, odnosno specijalni merači za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja, koje su ove škole osvojile na konkursu “Dva lica sunca”.

UV indikatori su postavljeni u osnovnim školama “Stari grad“ u Užicu,  “Dimitirije Tucović“ u Čajetini na Zlatiboru  i “Milica Pavlović“ u Čačku. Specijalni merač sunčevog zračenja, koji će biti postavljen u narednom periodu, osvojila je i Osnovna škola “Vuk Karadžić“iz Čačka.

Konkurs “Dva lica sunca” je i ove godine, drugi put za redom, organizovan u okviru kampanje sistematske edukacije o odgovornom ponašanju na suncu “Zaštita za sve“, koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Zahvaljujući UV indikatorima, učenici ovih škola i građani, moći će da vide jačinu UV zračenja, saznaju na koji način bi trebalo da se zaštite od negativnog uticaja sunca i tako sačuvaju svoje zdravlje. Cilj kampanje “Zaštita za sve“ je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo zdravih životnih navika, posebno dece. Deca mnogo više vremena provode napolju nego odrasli, a njihova koža je osetljivija na negativne uticaje sunca. Zato je važno da se sa edukacijom o odgovornom ponašanju na suncu počne u predškolskom i ranoškolskom uzrastu.

Tokom tri godine sprovođenja kampanje “Zaštita za sve”, UV indikatore je dobilo 46 škola širom Srbije. Deo ove kampanje je i edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za učitelje, koju je do sada prošlo više od 1.000 učitelja iz preko dvestotine gradova u Srbiji.