U Užicu Akademija strukovnih studija

Autor: Slavica Panić
21. Septembar 2019
U Užicu Akademija strukovnih studija

U Užicu je formiran privremeni Savet strukovnih studija Zapadne Srbije. Visoke škole strukovnih studija biće transformisane u Akademije koje će postati pravna lica a postojeće visoke škole biće odseci u okviru akademija. U okviru užičke  akademija funkcionisaće visoke škole iz Užica i Valjeva. Ova promena je rezultat reforme visokog obrazovanja u Srbiji.

Formiranje Akademija visokog obrazovanja u oblasti strukovnih studija predstavlja interes države da fokus stavi na strukovno obrazovanje koje je od posebnog značaja za razvoj privrede. Od 47 škola visokog stručnog obrazovanja biće formirano 14 akademija.

„Suština je da se u školama koje su na jednoj teritoriji ne preklapaju isti programi i da nastavni kadar bude što kvalitetniji, odnosno da se uključe i kompetentni ljudi koji imaju iskustva u privredi. Početak podrazumeva usvajanje statuta i formiranje racionalnih studijskih programa. Problem je u tome da ima dosta studijskih programa koji nemaju zainteresovane studente. Takvi studijski programi će biti ugašeni i formirani novi koji su potrebni državi“, rekao je u Užicu potpredsednik nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Branislav Jeremić.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković kaže da je formiranje ove akademije potvrda da je Užice sedište Zapadne Srbije koje uz pomoć Vlade sve više dobija regionalni značaj.

„Ova akademija, zajedno sa Učiteljskim fakultetom, biće istinski  centar razvoja visokog obrazovanja u našem gradu a time stvaranja osnovnog preduslova da mladi Užičani uče, rade i živeu svom gradu. Uz pomoć nadležnih ministarstava stvaramo materijalne uslove  rekonstrukcijom prostora bivše kasarne u Krčagovu u kojem će se razvijati visoko školstvo“, kaže gradonačelnik.

Na konsitutivnoj sednici privremenog Saveta akademije strukovnih studija Zapadne Srbije za vd predsednika izabrana je Jelena Raković Radivojević .