U Užicu danas počela grejna sezona

Autor: Slavica Panić
12. Oktobar 2020
U Užicu danas počela grejna sezona

Kako kažu u JKP Gradska toplana Užice, zbog niske dnevne temperature, do kraja dana biće topli radijatori svih korisnika usluga ovog preduzeća. Realni uslovi da grejna sezona počne, stekli su se i ranije ali skupštinska odluka grada, na koju toplana ne može da utiče, glasi da grejanje može početi onog dana kada prosečna temperatura od 9 do 16 časova padne ispod dvanaest stepeni. Kako se sistem ne može kompletno podići u istom trenutku već parcijalno, toplotna energija će tako i pristizati do korisnika tokom dana. Informacija da je JKP Toplana poslovalo u prethodnoj godini sa gubitkom izazvala je strepnju korisnika od povećanja cene usluge. U ovom preduzeću kažu da do promene cene neće doći i da će gubici biti nadomešteni iz tzv. neraspoređene dobiti koja iznosi 160 miliona dinara.Grejna sezona zvanično počinje 15.oktobra i završava se 15.aprila iduće godine. Varijabilni period je 15 dana ranije i 15 posle ukoliko prosečna temperatura merena u periodu od 9 do 16 časova iznosi manje od dvanaest stepeni, što je odluka Skupštine grada. Svakako čudna odluka jer korisnicima usluga je na početku i na kraju grejne sezone najvažnije da prostor bude zagrejan u jutarnjim i večernjim satima kada je temperatura bliža nuli nego dvanaestom podeoku. Problem je ta skupštinska odluka koja u ovom slučaju nema nikakve veze sa logikom a kojom se donosioci odluka nisu vodili.

„Ako nešto treba da se menja to mora da se radi sistematski. Osnivač ovog preduzeća je grad i odluka o izmeni uslova treba da potekne od predstavnika građana a to je Skupština. Mi do sada nismo imali inicijativu po kojoj bi se uslovi isporuke toplotne energije menjali, odluka po kojoj radimo je skupštinska odluka grada“, kaže izvršni direktor JKP Gradska toplana Užice Branko Filipović.Sudeći po rečima Filipovića može se zaključiti da građani i njihove potrebe nisu na prvom mestu, pre svega onima koji ih predstavljaju. Sve dok se građani ne bune i plaćaju uredno račune i za ono što dobiju i za ono što ne dobiju, čini se da je sve u redu. Ipak nije u redu da kolektivna usluga bude jeftinija od pojedinačne. U Gradskoj toplani to objašnjavaju činjenicom da energenti za pravna lica pa i njih koštaju 50% više od cene koju plaćaju fizička lice. Sa druge strane i dalje je teško objasniti da grejanje stana od 40 metara kvadratnih korisnika gradskog sistema grejanja na godišnjem nivou košta isto koliko i vlasnika stana od 120 kvadrata koji se greje na gas i poseduje sopstveni kotao. Računica jasno pokazuje da razlika nije 50%.

Kada su u pitanju donosioci odluka, tačnije nosioci vlasti, često ćemo čuti da konstantno teže unapređenju kvaliteta života građana prateći evropske trendove i sledeći dobre primere. Kada je u pitanju usluga grejanja, korisnici najvećeg broja evropskih zemalja nisu ograničeni nikakvim kalendarskim niti satnim okvirima, već uslugu dobijaju u svakom trenutku kada je to potrebno, kada je hladno, bez obzira koje je godišnje doba.Ono što je dodatno zabrinulo korisnike JKP Gradska toplana Užice jeste informacija da je ovo preduzeće u prošloj godini poslovalo sa gubitkom i da će se i to prelomiti na njima, odnosno da to može biti opravdanje za novo uvećanje cene.

„Za korisnike to ne treba da predstavlja nikakvu brigu i teret. Gradska toplana je likvidna i poslovaće pozitivno u budućem periodu. Poslovni gubitak koji smo iskazivali u prethodne dve godine je razlog što osnovna cena nije mogla da pokrije troškove energenata čija cena je rasla a cena usluge nije menjana. U ovom momentu ta cena je u padu ali neće biti ni pojeftinjenja pa će se prethodni minus anulirati. Gubitak koji smo imali u prethodne dve godine je pokriven iz neraspoređenog dobitka koji iznosi 160 miliona dinara“, pojašnjava Filipović.

Stanje toplovodnog sistema je po rečima Filipovića dobro, tokom letnjeg perioda urađene su potrebne intervencije , zamenjen je deo izolacije, pumpe u podstanicama a tamo gde se ukazala potreba, izvršeni su i remonti kotlovskih sistema. Sistem u Užicu je jedan od složenijih u Srbiji sa dvanaest postrojenja od ćega je devet na gas, dva na pelet i jedno mazutno. Očekuje se da ove zime neće biti problema u isporuci toplotne energije korisnicima ali treba imati u vidu da je najmlađe postrojenje „Lipa“ staro trinaest godina a postrojenje „Zlatibor“više od 30 pa su iznenađenja ipak moguća.