U Zlatiborskom okrugu bez organizovanog plivanja za Časni krst

18. Januar 2021
U Zlatiborskom okrugu bez organizovanog plivanja za Časni krst

Plivanje neće izostati u svim opštinama okruga ali zvaničnog organizovanja nema. U organizaciji su do sada učestvovale turističke organizacije i sveštenstvo ali zbog trenutne epidemiološke situacije, organizovanog okupljanja neće biti. Grupe građana će ipak ispoštovati tradiciju pa su se u nekim opštinama odlučili da plivaju bez litija i publike.

Sveštenstvo u Užicu kaže da nisu dobili podršku od Doma zdravlja, jer nisu mogli organizovati zdravstvene preglede plivača, pa je to bio osnovni razlog da odustanu. U opštinama okruga takođe neće biti litija i organizovanog  okupljanja.

Tako će u Priboju na Limu, plivati oko 20 učesnika, da se tradicija ne prekine, kao i u Kosjeriću i zlatiborskim Vodicama, ali sve bez zvanične organizacije, učešća sveštenstva i publike.

Zlatiborci, tradicionalno godinama unazad, na Bogojavljenje, plivaju Rzavom na Vodicama. Ono što ih razlikuje od drugih jeste da nema takmičenja, ko će pre doplivati do krsta, već svi plivaju simboličnih 33 metra Rzavom do ledenog krsta.

Interesovanje, kako kažu organizatori, ove godine je veće jer je manifestacija u većini opština, zbog korona virusa, otkazana pa i u gradu Užicu. Litija na Vodicama inače ni do sada nije bilo već samo svećenje vode. Fizička distanca među učesnicima će biti poštovana.

Po dva plivača preplivavaće 33 metra do krsta, bez nadmetanja a biće i onih koji će se samo pokvasiti u Rzavu. Prijavljivanje učesnika je sutra do devet časova posle čega će doktori pregledati sve učesnike i proceniti da li su spremni za izazov.

Do sada se već prijavolo oko 50 učesnika.