Učenici iz Prijepolja i Priboja obezbedili učešće na Evropskom prvenstvu u robotici

Autor: foruminfo.rs
27. Januar 2020
Učenici iz Prijepolja i Priboja obezbedili učešće na Evropskom prvenstvu u robotici

Osmočlana ekipa đaka iz Prijepolja i Priboja „ElektRobot“ na takmičenju, koje je za nedavno održano u gradu Slovenske Konjice u blizini Maribora, izuzetnim rezultatima na kvalifikacionom takmičenju obezbedila je učešće na Evropskom prvenstvu u robotici. U konkurenciji 80 timova iz zemalja regiona, podeljenih u četiri kvalifikacione grupe, tim „ElektRobot“ je pokazao izuzetne rezultate u oblasti progrmiranja lego robota. Uz pomoć mentora Anice Pavlović, Miroljuba Bjelića i Marije Reković, uspešno su savladali sve zadatke iz četiri različite oblasti međunarodnog takmičenja „Prva lego liga“.

Foto–www.foruminfo.rs

Ove godine smo se pripremali tri meseca da bi ostvarili ovaj rezultat. Uložili smo više truda nego prošle godine, a i rezultat je mnogo bolji. Postigli smo sjajan uspeh, obezbedili medalje i izborili prolaz na Evropsko takmičenje, koje će se održati 14. marta u Kopru u Sloveniji – kaže Andrej Rajkov, učenik 2. razreda računarskog smera Prijepoljske gimnazije.

Ekipa „ElektRobot“ ima velika očekivanja i od predstojećeg Evropskog prvenstva.  Veoma sam zadovoljan uspehom koji smo postigli na kvalifikacijama i smatram da ćemo i na Evropskom prvenstvu dobro proći. Sa pripremama ćemo početi za nedelju dana, čim se malo odmorimo od putovanja. Ukoliko postignemo dobre rezultate i na Evropskom prvenstvu, dalje prolazimo na takmičenje koje će se održati u Hjustonu. Bila bi velika čast i za mene i za moju ekipu da budemo jedna od 99 ekipa koje će učestvovati na tom velikom takmičenju – kaže Vasilije Vasiljević, učenik 1. razreda računarskog smera Prijepoljske gimnazije.

Foto–www.foruminfo.rs

Vasilije i Andrej su đaci računarskog smera Prijepoljske gimnazije i kažu da im praktični rad u „ElektRobot“ timu pomaže da bolje razumeju programiranje i znanja stečena u školi primene u praksi.

Ova ekipa talentovanih informatičara i mladih programera na kvalifikaciono takmičenje u Sloveniju je otišla uz pomoć opštine Priboj, koja je snosila troškove puta i smeštaja. Osim zadatka da se dobro pripreme za predstojeće Evropsko prvenstvo, tim „ElektRobot“ mora obezbediti i sredstva za ponovni odlazak u Sloveniju.