Ukinuta vanredna situacije nakon šest meseci

26. Maj 2021
Ukinuta vanredna situacije nakon šest meseci

Gradski štab je doneo odluku o njenom ukidanju, koja je u Užicu uvedena 23. novembra prošle godine.  Situacija sa korinavirusom, u Užicu u kome je vakcinisano oko 50% odrasle populacije, je znatno bolja, broj novoobolelih na dnevnom nivou dostigao je jednocifren broj, znatno je manje hospitalizovanih, uglavnom sa blažom kliničkom slikom a vakcinu primaju i mlađi od 18 godina.

Gradski štab za vandredne situacije je saopštio da je situacija sa koronavirusom stabilizovana u Užicu i kontrola epidemije može se sprovoditi redovnim merama propisanim Uredbom Vlade Srbije.

„Prema izveštajima i podacima Zavoda za javno zdravlje, donela sam odluku da se danas ukine vandredna situacija na teritoriji grada Užica. I dalje će se primenjivati mere koje važe na nivou republike, grad će nastaviti da pruže pomoć i podršku zdravstvenim ustanovama i kovid ambuantama, u skladu sa potrebama a volonteri Crvenog krsta i dalje će biti angažovani u procesu imunizacije. U interesu građana i očuvanja javnog zdravlja je izbegavanje rizičnih okupljanja, da nose zaštitne maske, održavaju fizičku distancu i da se vakcinišu. Na prvom mestu vakcinacija i samo vakcinacija“, rekla je danas gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević.

Iz Gradskog štaba podsećaju građane da je u njihovom interesu i u cilju očuvanja javnog zdravlja da izbegavaju rizična okupljanja, nose zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru, da održavaju propisanu distancu i da se vakcinišu.

Inače, Užice se prema procentu vakcinisanih lica svrstava među najuspešnije gradove u Srbiji. Podaci pokazuju da je sa drugom dozom vakcinisano preko 23 000 lica, a ostalo je da se revakciniše oko 4 000 građana. Sve je više preduzeća koja žele da obezbede vakcinaciju za zaposlene i mladih koji shvataju značaj imunizacije, tvrdi Zoran Militarov, zamenik načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije, dodajući da je za sticanje kolektivnog imuniteta bude više od 70 odsto vakcinisanog stanovništva.

Dr Nataša Gagović, zamenik direktora Zdravstvenog centra Užice kaže da su kovid pacijenti smešteni samo u privremenoj bolnici u Krčagovu, dok bolnice u Priboju i Požegi zbrinjavaju manji broj pozitivnih kovid pacijnata.  Ona navodi da je klinička slika pacijenata blaža, a oni koji se nalaze na bolničkom lečenju u najvećem broju slučajeva imaju pridružene bolesti zbog čega lečenje duže traje.