Uručene nagrade u okviru konkursa Cvet jednakosti

Autor: Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice
19. Mart 2024
Uručene nagrade u okviru konkursa Cvet jednakosti

Ovogodišnji konkurs za novinarski „Cvet jednakosti“ trajao je od 21. decembra 2023. do 29. februara 2024. godine. Na konkurs Cvet jednakosti ove godine pristiglo je 12 novinarskih radova, pet u kategoriji TV reportaža, tri u kategoriji internet, dva priloga emitovana na radiju i dva u štampanim medijima. Priznanja su dobitnicima uručili gradonačelčnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i Mihailo Jovanović predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ovogodišnji žiri u sastavu: Jana Nikolić – „TV5 Užice“ – predsednik žirija i Marija Milanović – nastavnica iz Niša, nakon što je pregledao sve novinarske radove pristigle na konkurs Cvet jednakosti, doneo je odluku da se u kategoriji internet priloga, pobednik je priča „Zauvek deca“ – autorke Slađane Dimitrijević, objavljena na sajtu UNS-a. Ovaj rad ostavio je najveći utisak i poseduje sve elemente koje treba da ima jedan kvalitetan članak koji se bavi veoma važnom temom, o kojoj se malo zna, malo govori i piše u medijima, kada je reč o osobama sa invaliditetom. Tekst, koji govori o temi oduzimanja poslovne sposobnosti osoba sa invaliditetom, autorka je na zanimljiv i detaljan način obradila. Članak obrađuje temu iz više različitih uglova, uzima u obzir mišljenja relevantnih sagovornika iz ove oblasti i na, za čitaoca, prijemčiv način objašnjava položaj osoba sa intelektualnim i mentalnim invaliditetom, istovremeno afirmišući socijalnu inkluziju i socijalni pristup osobama sa invaliditetom.
Ovaj članak je žiri jednoglasno izabrao za najbolji, ne samo u kategoriji internet priloga, već i kao celokupnog pobednika konkursa Cvet jednakosti.

U kategoriji priloga emitovanog na radiju , pobednik je radio reportaža o „ Dobrim ljudima “ novinarke Tijane Lukić ( Radio Beograd ). Svojom reportažom ona je uspela da prenese važnu poruku. Naime, novinarka je profesionalno pristupila temi i uložila dosta truda u svoj prilog. U svom prilogu obradila je temu o inkluzivnom orkestru iz Novog Sada. Promocija inkluzije kroz umetnost tema je koja nije toliko zastupljena u medijima, a Tijana je uspela veoma temeljno da je obradi.

 

Dobitnik specijalnog priznanja „Cvet jednakosti – za izuzetan doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u 2023. godini“ je Željko Perišić – saradnik Udruženja koji već deset godina pomaže da se ZaČepe predrasude i probudi kod ljudi svest o značaju recikliranja i zaštiti životne sredine.

Na ovogodišnji literarni konkurs za učenike srednjih škola pristigao je 21 rad iz svih škola sa područja grada Užica i jedne srednje škole iz Priboja.
Teme ovogodišnjeg konkursa glasile su:
„Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj!“ i
„Jer stvari imaju onakav izgled kakav im dadne naša duša“.
Žiri su činili:
1. Prof dr Biljana Grujičić (Direktorka Užičke gimnazije), profesorka srpskog jezika i književnosti– Predsednica žirija

2. Dragica Cvijović (novinarka „ Vesti Užičke“)

3. Boris Kojadinović ( pesnik i član Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize- Užice)

Sve tri nagrade osvojili su učenici Srednje medicinske škole i to:
3. mesto – rad učenice Emilije Gordić,
2. mesto – rad učenice Violete Radovanović,
Dok je 1. mesto – rad učenice Tijane Karadarević.

Na likovnom konkursu za učenike osnovnih škola sa područja grada Užica na temu:
„Prepoznaj sebe u onima koji na prvi pogled ne liče na tebe“.

 

Stiglo je 80 likovnih radova iz svih osnovnih škola iz grada, kao i okolnih seoskih škola i isturenih odeljenja.

Žiri su činili:
Ana Lazić ( primenjeni umetnik) – Predsednica žirija,
Marija Đokić ( master primenjeni umetnik) i
Marko Mikavica ( diplomirani psiholog ).

1. mesto – Ela Terzić, OŠ „ Nada Matić“ VI1,
2. mesto – Dimitrije Miladinović IV2, OŠ „ Aleksa Dejović“ Sevojno i
3. mesto dele dva rada učenika – Aleksandrić Magdalena V3, OŠ „ Slobodan Sekulić“ i Nikola Milić III2, OŠ „ Slobodan Sekulić“.
Žiri likovnog konkursa odabrao je još devet radova koji će se, pored nagrađenih, naći na kalendaru Udruženja za 2025. godinu.

I dalje, kroz literarne, novinarske i likovne autorske radove, kao i kroz dobre saradnje i inovativnost, nastavljamo tradiciju čiji je cilj čuvanje stvaralaštva, ideja i aktivizma Tijane Petrović Kike.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs