Uručeni ugovori za 120 poljoprivredih proizvođača iz Zlatiborskog okruga

Autor: uzice.rs
26. Novembar 2022
Uručeni ugovori za 120 poljoprivredih proizvođača iz Zlatiborskog okruga

U Užicu je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković uručila 120 ugovora poljoprivrednim proizvođačima sa područja Zlatiborskog okruga u okviru projekta “50-40-10”, koji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuje uz podršku Svetske banke. Obraćajući se poljoprivrednim proizvođačima sa kojima se potpisuju ugovori, ministarka Tanasković izrazila je zadovoljstvo što je u Zlatiborskom okrugu gotovo trećina ugovora.

“Po ovom projektu mi smo odobili 525 ugovora koji se uglavnom odnose na stočarstvo, proizvodnju mesa, mleka, pčelarstvo. Ono što je jako bitno po ovom projektu je to da su 50 odsto bespovratna sredstva, 40 odsto kreditna linija dogovorena sa 11 banaka sa kojima poljoprivrednici mogu da ostvare kredite i samo 10 odsto njihovo učešće u ovom momentu. Njihovo intresovanje pokazalo je da u budućnosti na ovakvim projektima treba više da radimo”.

Prema njenim rečima pored ovog velikog projekta intezivno se radi i na islati svih dugovanja poljoprivrednicima. Krenula je isplata odobrena rebalansom nacionalnog budžeta u iznosu od 16, 5 milijardi dinara pa pooizvođači mogu očekivati do kraja godine isplatu po svi podnetim zahtevima.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević zahvalila se ministarki Jeleni Tanasković na poseti i podršci, koju poljoprivredni proizvođači sa područja grada Užica dobijaju od njenog ministarstva.

“Ovakvi projekti veoma su nam važni, jer znate da lokalne samouprave imaju ograničena sredstva, koja nisu uvek dovoljna za realizaciju svih mera i podsticaja. Ipak mi iz godine u godinu uvećavamo naš budžet za poljoprivredu i gotovo da nema poljoprivrednog proizvođača sa područja grada Užica, koji nije koristio neku od subvencija, bilo da je reč o mehanizaciji, nabavci stočnih grla, sistema za navodnjavanje, sadnica ili plastenika… Jednostavno svi imamo zajednički cilj, a to je unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje uslova za njen dalji razvoj. Mi kao grad nastavićemo da pružamo podršku a poljoprivredne proizvođače pozivamo da nam svojim predlozima i sugestijama ukažu na probleme sa kojima se suočavaju kako bismo ih u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede rešavali u narednom periodu”.

Nenad Čolović, jedan od 120 poljoprivrednika koji su potpisali ugovore, takođe je izrazio zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na mogućnosti da aplicira za kupovinu novog traktora.

“Za nas je ovo važno i bilo bi lepo da se i ubuduće podržava, jer bez pomoći države mi ne možemo da se izborimo. Što više ministarstvo ulaže za nas je bolje, imaćemo veću proizvodnju i konkurentnost. Želeo bih i da zamolim za redovniju isplatu premija i regresa.”

Drugi javni poziv po ovo programu odnosio se na investicije primarne stočarske proizvodnje i to u oblastima proizvodnje mleka, mesa, pčelarstva i akvakulture. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20 do 50 hiljada eura, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10 do 25 hiljada eura.

Fotografije u tekstu preuzete sa www.uzice.rs

Naslovna fotografija www.uzickarepublikapress.rs