Usvojene mere za što brže prevazilaženje novonastale situacije

27. Februar 2023
Usvojene mere za što brže prevazilaženje novonastale situacije

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, održanoj posle obilnih padavina prethodnog dana i noći donet je niz zaključaka i mera koje će biti preduzete. Kako je nakon sedice istakla gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, sve relevantne institucije podnele su svoje izveštaje i na osnovu toga usvojene su određene mere.

“Angažovali smo kompletnu mehanizaciju lokalnih javnih preduzeća na čišćenju snega, kao i privatne preduzetnike koji su sklopili ugovor o angažovanju sa gradom. Po potrebi a na osnovu stanja na terenu biće angažovana i dodatna mehanizacija drugih preduzeća i preduzetnika. Zbog neizvesne situacije sa snabdevanjem električnom energijom na seoskom području u dogovoru sa direktorima osnovnih škola donosiće se odluka o održavanju nastave”.

Prema rečima gradonačelnice problem sa izvaljivanjem stabala bio je prisutan u mnogim delovima grada ali su stabla u saradnji sa Vatrogasnim jedinicama uklonjena.

“Nažalost imali smo i jedan incident u kome su troje dece i jedna starija osoba lakše povređeni nakon pada stabla na šetalištu na Gradskoj plaži. Na sreću svi su dobrog zdravstvenog stanja i pušteni su na kućno lečenje. Kako bismo izbegli ovakve situacije preduzeće se neophodne mere u cilju zaštite stanovništva od snegoloma i snegoizvala drveća i odrona tokom i nakon topljenja snega. Ovo se posebno odnosi na lokaciju Gradske plaže gde je potrebno izraditi plan i izvršiti uklanjanje rizičnog drveća. U kanjonu reke Đetinje biće postavljene dodatne table sa upozorenjem na opasnost od odrona koji se može očekivati zbog naglog topljenja snega”.

Zamenik načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije Zoran Militarov saopštio je da su svi kvarovi lokalnog karaktera na elektromreži u toku jutra otklonjeni, a u saradnji sa ekipama Elektromreža Srbije u čijoj je ingerenciji dalekovod radi se na otklanjanju kvara, zbog koga je bez struje ostalo oko 4 600 domaćinstava. Vodosnabdevanje je za sada redovno i svi rezervoari imaju dovoljno vode.

Prema rečima direktora JP “Užice razvoj” Miloša Milivojevića najviše problema trenutno ima u seoskim mesnim zajednicama, gde je angažovana dodatna mehanizacija i gde će kako je istakao najkasnije sutra u jutarnjim satima biti očišćeni putevi i normalizovan saobraćaj. Gradske ulice i putevi čiste se po prioritetima i utvrđenom planu.

Na svim gradskim i prigradskim autobuskim linijama saobraćaj se odvija bez većih problema.