Uvođenje Centralnog informacionog sistema u javna preduzeća opštine Čajetina

Autor: cajetina.org.rs
31. Maj 2024
Uvođenje Centralnog informacionog sistema u javna preduzeća opštine Čajetina

Komunalno javno preduzeće (KJP) „Zlatibor” Čajetina formiralo je službu Centralnog informacionog sistema (CIS) opštine Čajetina što predstavlja važnu prekretnicu u naporima za unapređenje infrastrukture i usluga koje se pružaju građanima i gostima opštine Čajetina. „Danas predstavljamo ovu novu službu koja će u narednom periodu biti veoma bitna u funkcionisanju kako našeg preduzeća tako i svih naših drugih javnih preduzeća, ustanova, kao i Opštinske uprave. U vremenu kada smo razmišljali kako da okrpimo jednu gumu na FAP-u 13, bilo je prosto nemoguće zamisliti da ćemo jednoga dana imati ovakvu službu, službu koja je, praktično, za 21. vek”, istakao je direktor KJP „Zlatibor” Srđan Pantović.

Osnivanjem ove posebne službe u okviru KJP “Zlatibor” otišlo se korak dalje i pokazana je spremnost Opštine Čajetina da transformiše i optimizuje način rada javne uprave i podigne njenu ekonomičnost, transparentnost i kvalitet rada na viši nivo.

„Opština Čajetina je prepoznala značaj digitalizacije i razvoj moderne elektronske uprave i među prvima u Srbiji počela je sa primenom i integracijom digitalnih servisa u javnom sistemu opštine Čajetina. Pre svega, CIS je služba koja omogućava centralizovano prikupljanje, obradu i analizu podataka, što nam dalje pomaže da razumemo potrebe zajednice i da reagujemo na izazove” rekao je rukovodilac Službe CIS-a Mirko Blagojević.

Ključne oblasti na kojima se trenutno radi su Geografski informacioni sistem (GIS), aplikacija i internet rešenja za elektronsku pisarnicu, kadrovsku evidenciju, eRadne naloge, eSaobraćaj (registar vozila i mehanizacije, registar vozača), Projekat jedinstvenog sistema evidencije radnog vremena itd.


„U prethodnom periodu smo vršili mapiranje infrastrukturnih objekata na Zlatiboru, radili smo mapiranje kontejnera i kanti, sistema javne rasvete, saobraćajne i turističke signalizacije i aktivno smo radili na konverziji podataka Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod” i u integraciji u ažuran informacioni sistem GIS-a na teritoriji opštine Čajetina” naglasio je rukovodilac Službe CIS-a KJP „Zlatibor” Čajetina Mirko Blagojević.


 

Učestvujemo i u jednom veoma ambicioznom projektu sa Telekomom Srbija koji se zove Smart siti Zlatibor, nastavio je Blagojević, gde takođe kroz integraciju brojnih digitalnih servisa za praćenje vozila, za daljinsko očitavanje vodomera, za evidenciju praznih parking mesta, želimo da Zlatibor uskoro ponese titulu smart sitija.

Blagojević se na kraju svog izlaganja zahvalio Opštini Čajetina i njenom predsedniku Milanu Stamatoviću na, kako je rekao, „viziji i na razumevanju napora i neophodnosti digitalizacije, kao i na ogromnoj podršci u formiranju Centralnog informacionog sistema Opštine Čajetina.” Takođe i direktoru Pantoviću na strpljenju u stvaranju ovog sistema, svim zaposlenima KJP „Zlatibor” Čajetina i članovima svog tima koji su predano i vredno radili na realizaciji ovog sistema u prethodnom periodu.

Korišćene fotografije—Opština Čajetina