Užičani će ponovo selektovati otpad

12. Septembar 2019
Užičani će ponovo selektovati otpad

Projektom prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle”, počeće primarna selekcija otpada u pet hiljada domaćinstava koja će dobiti po dve kante za razdvajanje otpada.Vrednost projekta, čiju realizaciju kofinansira Evropska unija je 710 hiljada evra.

Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“ Užice  a partneri su JKP „Bioktoš“ Užice, JKP „Komunalac“ Tuzla (BiH) i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Novi koncept upravljanja komunalnim otpadom uspostavlja sistem primarne selekcije otpada u domaćinstvima u prigradskim naseljima Užica i Tuzle. Dosadašnja iskustva pokazuju da su građani voljni da učestvuju u primarnoj selekciji i da svest nije na tako niskom nivou, kako se često govori. Ono što je važno jeste obezbeđivanje svih pratećih uslova kako bi razdvojen otpad, razdvojen i stigao na deponiju

Dnevne količine otpada koje se dopremaju u JKP “Duboko” su 250 tona iz devet gradova i opština. Od maja ove godine, uvedena je i druga smena a cilj je da u Centru za selekciju od 100 tona bude iskorišćeno do 65 odsto, ostatak će odlaziti na deponiju.

“Cilj je da osavremenimo  proces i da sav otpad od 250 tona prođe kroz Centar za selekciju. Projekat primarne selekcije u prigradskim naseljima će mnogo doprineti tako da ćemo  moći veće količine otpada da selektujemo, imaćemo manje zastoja i duži vek deponije”, rekao je Momir Milovanović, direktor JKP Dubo.

Čelnici Užica smatraju da je ovaj projekat od velikog značaja za grad na čijoj teritoriji se nalazi Regionalna deponija.

“Ovim projektom Užice će dobiti oko 420.000 evra i to je prvi korak gde očekujemo da do 2021.godine rešimo pitanje primarne selekcije jednog dela grada. U isto vreme dobili smo suglasnost nadležnih ministarstava a pre svega Ministarstva za zaštitu životne sredine kroz IPA fondove Evropske unije da krenemo sa realizacijom drugog projekta u vrednosti od 550.000 evra vezanog za primarnu selekciju u ostalom delu grada”, rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica

Za Tuzlu ovo je drugi projekat koji predstavlja nastavak projekta iz 2013.godine u koji se sprovodio u obrazovnim institucijama.

“Primarna selekcija u Bosni i Hercegovini nema alternativu, a kroz dva pilot projekta za 500 domaćinstava podelili smo po dve kante za suvi i mokri otpad. Mi sa partnerima iz Srbije imamo dosta dodirnih tačaka i možemo se u većini stvari dopunjavati”, kaže Edin Dizdarević, rukovodilac JKP Kominalac iz Tuzle.

U okviru projekta razdvajanje otpada u domaćinstvima  vršiće se na dve frakcije i to otpad za recikliranje i mešani otpad za deponovanje.