Užičani sutra brane pravo javnosti da zna

24. Septembar 2018
Užičani sutra brane pravo javnosti da zna

Nakon Prijepolja, u kome je danas uličnom akcijom počelo obeležavanje prve “Nedelje prava javnosti da zna” u Srbiji, ulična akcija stiže i u Užicu. 

copy1_crta-aktuelno (1)

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna već je okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

S tim u vezi, CRTA  u okviru kampanje “Srbija do informacija,  organizuje uličnu akciju  pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” koja će se , u utorak, 25.septembra održati na Trgu Partizana, u vremenu od 13, 30 do 15 časova i 30 minuta.

Na akciji će građani moći da preko Deda Mraza pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja, saopštili su organizatori  ove ulične akcije.

Ulične akcije pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” koje se osim Prijepolja i Užica biće  održavaju i u Valjevu, Smederevu i Somboru.

Podsećamo,  grupa organizacija civilnog društva koju čine između ostalih Beogradski centar za bezbednosnu politikuCRTA,Pravni skenerGrađanske inicijativeSlavko Ćuruvija FondacijaTransparentnost SrbijaBIRNPartneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna. Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.