Užičani zaintreresovani za vakcinaciju

25. Januar 2021
Užičani zaintreresovani za vakcinaciju

Od 20. januara kada je počela vakcinacija u Užicu do danas je vakcinano oko 3000 sugrađana koji su se prijavili preko eUprave, istakla je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica. Ona je dodala da će pored punktova u Domu zdravlja i u ambulanti u Sevojnu, od sutra funkcionisati i punkt za vakcinaciju u Gradskom kulturnom centru.

Gradonačelnica je najavila da je od danas obezbeđena i mobilna ekipa koja će odlaziti u domove polupokretnih i nepokretnih lica. U startu se za mobilnu ekipu prijavilo 15 lica.

Posle prijave posredstvom eUprave građani dobijaju poziv i dolaze u Dom zdravlja na osnovu spiska Instituta „Milan Jovanović Batut“. Pre vakcinacije građani su u obavezi da popune upitnik, daju saglasnost i vakcinišu se trenutno kineskom vakcinom.

Kod oko 3000 do sada vakcinisanih u Užicu za sada nije bilo neželjenih reakcija, rekla je gradonačelnica. Ona je pojasnila da se vakcinacija odvija po prioritetima pa su najpre vakcinisani zdravstveni radnici  angažovani u kovid odeljenjima i ambulantama. Sledeći na listi prioriteta su osobe starije od 65, onosno 75 godina. Vakcinišu se i osobe sa hroničnim oboljenjima, zaposleni u MUP-u i prosvetni radnici.

Gradonačenica je podsetila na važnost vakcinacije, dodajući da je imunizacija najsigurniji način da koronavirus držimo pod kontrolom.

Prema informacijama iz Zdravstvenog centra Užice, u sedam bolnica na području regiona na lečenju se nalazi 336 pacijenata, od kojih je 328 pozitivno na virus korona.

Na respiratorima je 11 životno ugroženih pacijenata, od kojih je u Užicu sedam, a u Priboju četiri. U prethodnom danu, u svim ambulantama okruga, pregledano je 500 pacijenata.

U Užice je danas stigla i dodatna količina vakcina kineskog proizvođača.

Ovome dodajemo da je od početka epidemije do danas u okrugu ukupno potvrđeno 15.477 slučajeva infekcije virusom COVID-19. Konkretno u Užicu je od početka godine do danas 888 slučajeva infekcije koronavirusom.