Užice će subvencionisati i ugradnju solanih panela

03. Novembar 2021
Užice će subvencionisati i ugradnju solanih panela

Za subvencionisanje ugradnje solarnih panela u okviru programa energetske sanacije porodičnih kuća Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je sredstva za 37 lokalnih samouprava u Srbiji.  Ukupno će biti izdvojeno oko 193 miliona dinara, od kojih će po pola finansirati Ministarstvo energetike i opštine i gradovi koji su izabrani na konkursu.

Najviše novca, po pet miliona dinara, izdvojili su Novi Sad, Malo Crniće, Bor, Đuprija, Raška, Kragujevac, Jagodina i dve beogradske opštine, Zvezdara i Obrenovac. Čačak i Apatin su izdvojili po 4.950.000 dinara, a Lučani, Paraćin i Pećinci po tri miliona dinara. Novi Pazar će izdvojiti 2,5 miliona dinara, Vranje 2,4 miliona, Smederevo 2,35 miliona dinara, Vladičin Han 1,5 milion,  Barajevo 1,25 miliona, a Rača 1,2 miliona dinara.

Po dva miliona izdvojili su Kraljevo, Prijepolje, Užice, Majdanpek i Arilje, a po milion dinara Bojnik, Aranđelovac, Bosilegrad, Sokobanja, Sviljanac, Aleksinac, Ivanjica, Vladimirci, Sečanj, Vrnjačka Banja i Boljevac. Najmanje novca za ugradnju solarnih panela izdvojila je opština Zemun, 500.000 dinara.

Ministarstvo eneregtike bi trebalo tokom ove nedelje da zaključi ugovore sa lokalnim samoupravama, nakon čega će opštine i gradovi raspisati javne pozive za firme koje će učestvovati na konkursu nabavke i ugradnje solarnih panela. Nakon izbora izvođača po opštinama, biće raspisani i javni pozivi za građane koji žele da ugrade solarne panele na svoja domaćinstva uz subvenciju države i lokalne smaouprave od najviše 50 odsto.

“Imajući u vidu veliko interesovanje jedinica lokalnih samouprava, da kroz programe finansijski podstaknu energetsku sanaciju porodičnih kuća i činjenicu da je energetska efikasnost i racionalna upotreba energije u javnom interesu Srbije, obezbedili smo 47,6 miliona dinara da bi se finansirali programi svih 37 lokalnih samouprava”, navode iz resornog ministarstva.

Ovome dodajemo da je nadležno Ministarstvo energetike odbilo prijave 11 opština i gradova, od koji su tri označene kao neblagovremene, šest nije imalo urednu dokumentaciju, dok u dve sadržina prijave nije bila u skladu sa javnim pozivom.