Užice dobija Trening centar za dualno obrazovanje vredan 3,5 miliona evra

Autor: uzice.rs
24. Novembar 2023
Užice dobija Trening centar za dualno obrazovanje vredan 3,5 miliona evra

“Drago nam je što smo danas u prilici da potpišemo sporazum, kojim se obezbeđuje potpuno novi moderan i savremeno opremljen prostor za unapređenje znanja naših učenika. Oko 3,5 miliona evra vredan je projekat energetske sanacije i adaptacije prostora u bivšoj kasarni Krčagovo u kome će na dve hiljade kvadrata biti uspostavljen Trening centar za dualno obrazovanje”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević posle potpisivanja sporazuma koji omogućava početak aktivnosti na realizaciji još jednog važnog projekta za sve građane Užica.

Projekat će, dodaje gradonačelnica, u potpunosti finansirati Kancelarija Vlade Republike Srbije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, s tim što je obaveza grada da obezbedi svu neophodnu projektno tehničku dokumentaciju, uključujući i građevinsku dozvolu. Pored adaptacije samog objekta, projektom je predviđeno i uređenje parka, tako da će ovaj kompleks nakon sanacije i uređenja izgledati potpuno drugačije.

“Ovim trojnim sporazumom koji je potpisan između Kancelarije za dualno obrazovanje, Tehničke škole Užice i grada Užica definišu se prava i obaveze u narednom periodu, a nakon svih planiranih radova biće potpisan i ugovor između grada i Tehničke škole Užice. Izrada projektno tehničke dokumentacije privodi se kraju, a početak radova očekuje nas na proleće naredne godine. Dakle, ovo je praktično nastavak veoma dobre i uspešne saradnje, a na radost i dobrobit naših sadašnjih i budućih učenika”.

Gabrijela Grujić direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, izrazila je zadovoljstvo odlukom Vlade Republike Srbije da ulaganjem od 3,5 miliona evra podrži izgradnju Trening centra u Užicu čime će se, kako je istakla, napraviti jedan veliki zaokret u unapređenju stručnog obrazovanja ne samo u pogledu razvoja dualnog obrazovanja nego i neformalnog obrazovanja.

“Velika je podrška u prethodnom periodu lokalne samouprave, a ja još jednom izražavam svoje veliko zadovoljstvo što ćemo ovim Sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji zapravo unaprediti dualno obrazovanje u Užicu i omogućiti svim opštinama Zlatiborskog okruga da u Trening centru razvijaju svoje stručne kompetencije i tako odgovore na sve izazove, koje su nam predstavila pre svega mala i srednja preduzeća ovog regiona, na čiju inicijativu je i doneta odluka o gradnji Trening centra u Užicu”.

U njemu će, naglašava direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, moći da se realizuju i novi standardi kvalifikacija u skladu sa razvojem privrede, ali i da se unapredi obrazovanje kadrova svih privrednika celog Zlatiborskog okruga.

“Brzina transfera znanja uz osiguranje kvaliteta obrazovanja jeste ono što će nam pružiti Trening centar, omogućićemo pristup kompletno radno sposobnom stanovništvu, jer će se u njemu raditi prekvalifikacija, dokvalifikacija, akreditacija studijskih programa van sedišta. jedmnostavno, sve što je potrebno privredi omogućiće se u Trening centru”.

Prema rečima Dragana Tucakovića, direktora Tehničke škole Užice ovo je značajan dan za školu.

“Mislim da je ovo jedna sinergija privrede, grada i škole, primer dobre prakse kako bi u narednom periodu trebalo da radimo sa ciljem unapređenja obrazovanja i rešavanja problema privrednika koji imaju deficitarne kadrove. Važna su nam funkcionalna znanja, a kroz rad na savremenoj opremi omogućićemo našim učenicima koji imaju kreativne sposobnosti da rade i neke inovativne stvari”.

Potpisivanju Sporazuma o poslovno tehničkoj saradnji prisustvovali su istaknuti užički privrednici, direktori škola i učenici, koji su imali priliku da iznesu svoja iskustva i predloge, ali i da se upoznaju sa svim benefitima otvaranja Trening centra.

Adaptacija prostora u kompleksu bivše kasarne u Krčagovu počeće na proleće i kako je projektom predviđeno radovi bi trebalo da budu završeni u roku od godinu dana.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs