Užice formiralo komisiju za procenu štete

14. Jun 2018
Užice formiralo komisiju za procenu štete

Sve službe komunalnih preduzeća grada Užica spremno su reagovale tokom jučerašnjeg dana kada je Užice nešto posle 14 časova zahvatilo jako olujno nevreme. Za manje od pola sata koliko je trajalo palo je oko 29,3 litara po m2 što je prouzrokovalo zadržavanje velike količine vode na ulicama i stvaranje bujica.

ghrad

Nakon nevremena i tokom čitave noći zaposleni u tim preduzećima su blagovremeno uklanjali nastale posledice, tvrdi Dragoljub Kostić, član Gradskog veća zadužen za javna preduzeća.

Jutros sam pre posla lično obišao nekoliko lokacija, i uverio se da je počev od dela oko Bolnice u Krčagovu do Dovarja sve bilo čisto, a centralni deo grada već sinoć je u najvećoj meri bio očišćen, kaže Kostić.

Kostic

Zbog ogromne količine leda i vode kišna kanalizacija nije svuda odradila posao, a najdrastičniji primer za to je potez Megdana, odnosno ulica Vukole Dabića gde su u toku rado i na toplovodnoj mreži, objašnjava Kostić dodajući da je na tom lokalitetu potopljen deo vozila.

On navodi da je sinoć u 20 časova zasedao i štab za Vanredne situacije koji je konstatovao da je vremenska nepogoda dovela do značajnih oštećenja na putnoj infrastrukturi, konkretno  podizanja asfalta u par gradskih ulica. Došlo je do pada nekoliko stabala drveća, odrona, prodora vode u podrumske prostorije stambenih jedinica, kao i poslovne prostore u užem centru grada.

terasa

Značajnija oštećenja evidentirana  su i na mreži kišne i fekalne kanalizacije, na kojima je JKP „Vodovod“, po prijavi građana i izlaskom na teren, u kratkom roku saniralo posledice.

Najveće štete pretrpeli su poljoprivredne kulture pošto je grad u okolnim selima u velikoj meri uništio  useve, posebno zasade  malina. Najviše oštećena pretpeli su poljoprivredni proizvođači u Lunovom selu i Karanu.

Rade grad

Grad veličine manje grudve je obrao gotovo sve useve u Lunovom selu i Karanu Foto–R.Petrović

Gradski štab za vanredne situacije je na sednici održanoj 13. juna formirao Komisiju za štete nastale u oblasti poljoprivrede koja će obilaskom terena podneti ovom telu zvanični izveštaj o prouzrokovanoj šteti.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović istakao je da je na prostoru koje pokriva Užice tokom jučerašnjeg nevremena ispaljeno 167 protivgradnih raketa.

“Od 15. aprila na području čitave države dejstvovano je sa ukupno 7 930 raketa. Poređenja radi, svih 10 godina ranije u proseku je ispaljeno od 2 800 do 3 000 raketa, a ove godine skoro 8.000. Takođe, imali smo 38 dana sa mogućim dejstvom grada, a u proseku bude između 10 i 12 dana”, ukazao je Nedimović.
plastenik
Država je ove godine obezbedila više nego dovoljnu količinu protivgradnih raketa, oko 14.000, poručio je ministar, i dodaje da je na lageru ostalo još oko 6.000 raketa.

Međutim, Nedimović je predočio da protivgradne rakete imaju stepen uspešnosti između 50 i 60 odsto, te da ne mogu u potpunosti sačuvati poljoprivredno zemljište od udara grada.

tikvice

Stradali su i povrtarski zasadi u i oko plastenika Foto–N.M.

“Iz tog razloga, ove godine prvi put krećemo sa automatskim sistemom protivgradne zaštite. Rapisali smo nabavku za prvi radarski centar, a to će biti Radarski centar Valjevo”, najavio je on.

Nedimović je podsetio da država daje dve vrste zaštite od vremenskih nepogoda, jedna je fizička – protivgradnim raketama, a druga je finansijska – putem sistema osiguranja i istakao značaj osiguranja poljoprivrednog zemljišta.

“Primera radi, prošle godine, kada su maline bile 150 dinara, osnovno i posebno osiguranje je koštalo osam dinara po kilogramu. To je značilo da vam država vrati 3,2 dinara, a vi platite ostatak koji je oko 4,8 dinara. Mislim da to nije velika cena, s obzirom na štetu koja može da nastane”, konstatovao je Nedimović.

On je konstatovao da osiguravajuće kuće u zemlji ne pružaju dovoljnu “paletu usluga” po pitanju osiguranja poljoprivrednog zemljišta, i najavio da će Ministarstvo poljoprivrede razgovarati sa Narodnom bankom Srbije, koje nadgleda osiguravajuća društva, da prošire usluge za poljoprivredno osiguranje.

Inače, RHMZ upozorava na moguće nepogode širom zemlje do kraja nedelje.

Već danas je evidentan osetan pad temperature i do deset stepeni celzijusa.